Klassieke, dominante mannen zijn meestal de daders van gezinsmoorden

KinderMoordDe machteloosheid die me overvalt, iedere keer als ik hoor over een gezinsdrama waarbij kindertjes vermoord worden. Dat je jezelf de dood injaagt is al erg genoeg, maar kinderen zijn sterk en veerkrachtig: zij kunnen nog zoveel!

Ik en velen met mij vragen zich af wat voor mannen deze daden begaan. Daar is nu een antwoord op: het zijn geknakte ego’s van dominante kerels………

Britse criminologen hebben alle familiedrama’s tussen 1980 en 2012 bestudeerd. Zo hebben ze berichtgeving bekeken en familieleden geïnterviewd.

Echtscheiding was de meestvoorkomende aanleiding, gevolgd door financiële problemen en eerwraak. In 59 van de 71 onderzochte gevallen was de dader een man.

In 80% van de drama’s pleegde de moordenaar direct erna zelfmoord.

Vaak is er al wel een geschiedenis van huiselijk geweld, hoewel de daders opvallend genoeg nooit eerder in aanraking kwamen met politie.

Familiedrama’s nemen ook toe in aantal. Meer dan de helft vond plaats na 2000.

“De mannen hebben zeer stereotype ideeën over rolverdeling tussen man en vrouw. Ze zien de man echt als hoofd van het gezin. Dat past niet in een veranderende maatschappij, waarin vrouwen werken en ook beslissingen nemen”, aldus 1 van de onderzoekers.

De analyse werpt nieuw licht op de motieven van de daders van gezinsdrama’s. Eerder werd gedacht dat deze voortkwamen uit wraak, altruïsme of door een incident.

Er kunnen volgens de nieuwe inzichten 4 typen daderprofielen worden onderscheiden:
* De man houdt zijn vrouw verantwoordelijk voor het uiteenvallen van het gezin, waardoor zijn centrale rol wegvalt.
* De man ziet zijn gezin als het resultaat van zijn economisch succes, het gezin  als statussymbool. Als hij niet meer succesvol is, is de familie niet meer nuttig.
* De man is teleurgesteld in zijn gezin. Ze doen niet (meer) wat hij van ze verlangt, bijvoorbeeld op het gebied van familietradities.
* De man is paranoïde en bang voor instanties als de belastingdienst of politie. Hij probeert zijn gezin te ‘beschermen’ door ze te vermoorden.

Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Richard vermoordde zijn vrouw en kids om af te kunnen spreken met zijn chatvriendin
Lees ook:Stalkers? Oppassen als hij zegt ‘je krijgt spijt dat je het uitmaakt’!
Lees ook:Vrouwen nemen bijna net zoveel risico’s als mannen, soms zelfs meer
Lees ook:Hoe als getrouwde vrouw om te gaan met de minnares van je man?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>