Onaantrekkelijke gezichten worden beter onthouden dan knappe smoeltjes

BettyUglyNiet altijd ben je als mooie man of vrouw in het voordeel.

Mensen onthouden onaantrekkelijke gezichten namelijk beter dan degenen die ze fraai vinden

Vooral een opvallende neus, een vreemd gevormde mond of grote ogen blijven beter hangen dan de meer symmetrische smoeltjes, waar in de media en cosmetische industrie veel geld mee en aan wordt verdiend……

Dat blijkt uit onderzoek door de Duitse Friedrich Schiller Universiteit van Jena, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychologia.

Proefpersonen werd een groot aantal pasfoto’s getoond, die allemaal een halve seconde bleven staan.

Ongeveer de helft van de gezichten was eerder beoordeeld als aantrekkelijk, de helft als minder aantrekkelijk.

In het tweede deel van de test kregen de deelnemers opnieuw een groot aantal pasfoto’s te zien. Ze moesten bij elke foto aangeven of ze de gezichten in de vorige ronde ook al hadden gezien, of nog niet.

Tijdens het experiment werden er hersenscans gemaakt van de proefpersonen.

“We hebben aangetoond dat de proefpersonen meer geneigd waren om zich de onaantrekkelijke gezichten te herinneren dan de aantrekkelijke gezichten, zeker als er geen opvallende kenmerken in het gelaat aanwezig waren”, verklaart hoofdonderzoeker Holger Wiese op nieuwssite ScienceDaily.

Dit was een zeer onverwachte uitkomst. “Tot nu toe gingen we er vanuit dat het makkelijker was om aantrekkelijke gezichten te onthouden, omdat mensen nu eenmaal graag naar mooie personen kijken”, aldus Wiese.

Uit de gemaakte hersenscans bleek dat er tijdens het kijken naar de aantrekkelijke gezichten meer emotionele activiteit plaatsvond in de hersenen van de kijkers. Dit verklaart mogelijk waarom de herinnering aan deze foto’s minder goed werd opgeslagen.

Onderzoek van vorig jaar wees uit dat vrouwen in het algemeen beter in het onthouden van gezichten dan mannen. Als zij worden geconfronteerd met een nieuw gezicht, fixeren ze zich meer op specifieke gelaatskenmerken dan mannen.

 

Lees ook:Vrouwen onthouden gezichten beter dan mannen
Lees ook:Je komt me bekend voor, maar………
Lees ook:Ogen en mond laten grootste indruk achter bij 1ste ontmoeting
Lees ook:Bestel vooral veel chocola als je je date ziet zitten!
Lees ook:Investeer in lelijke vrienden: je wordt er zelf namelijk mooier van!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>