Investeer in lelijke vrienden: je wordt er zelf namelijk mooier van!

has-an-ugly-friend

Het aloude cliché dat vrouwen graag op stap gaan met vriendinnen die ze minder mooi vinden, in de hoop er zelf beter uit te komen, wordt nu wetenschappelijk ondersteund. “Terecht of onterecht, maar het uiterlijk van mensen heeft veel invloed op de wijze waarop anderen hen zien”, aldus Nicholas Furl, psycholoog aan de Royal Holloway University of London en auteur van de studie.

Er zit echter wel een kanttekening bij. Je moet wel de enige knappe persoon zijn in een groep. Bij meerdere knapperds valt het effect weg. Mensen kijken dan namelijk veel kritischer naar de mooiste mensen.

“We leven in een wereld die geobsedeerd is door schoonheid en aantrekkelijkheid, maar het meten van zoiets is altijd wat schimmig. Tot nu dachten we altijd dat de aantrekkingskracht van een persoon vastlag. Als je een foto van George Clooney ziet, zou je hem vandaag even knap vinden dan morgen immers? On onderzoek toont echter aan dat ook het gezelschap waarin iemand verkeert, invloed heeft op de manier waarop anderen ons zien”.

Furl vroeg proefpersonen om scores te geven van de aantrekkelijkheid van verschillende mensen op foto’s. In de tweede fase legde hij foto’s van mensen die als onaantrekkelijk werden beschouwd naast foto’s van mensen met een hoge score. De ‘aantrekkelijke’ gezichten kregen toen een nog hoger cijfer. In een derde fase werd een ‘minder aantrekkelijk’ gezicht tussen 2 ‘aantrekkelijke’ foto’s gelegd. Daarop werden de deelnemers juist kritischer bij het beoordelen van de ‘aantrekkelijke’ gezichten.

“De aanwezigheid van een minder knap gezicht kan 1 persoon het aantrekkelijkst maken, maar in een menigte veroorzaakt dat gezicht meer kieskeurigheid. Een afleiding, zoals dat minder aantrekkelijk gezicht, maakt de verschillen tussen aantrekkelijke mensen duidelijker, waardoor ze anders bekeken worden. Maar op zich hoeft het niet te verbazen dat we beoordeeld worden in relatie tot de mensen, het is niet voor niets een cliché in films.”

Lees ook:Van lachen word je niet per definitie mooier op een foto
Lees ook:Liefde op het vierde gezicht
Lees ook:Bij mannen kun je intelligentie van hun gezicht lezen, bij vrouwen niet
Lees ook:Mooie vrouwen zijn vaak niet zo fraai van binnen
Lees ook:Ogen en mond laten grootste indruk achter bij 1ste ontmoeting

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>