Lange vrouwen hebben in India meer kansen op een huwelijk

smiles and determination of rural Indian women #6Langere vrouwen in India trouwen beter opgeleide mannen, met betere banen, en hebben minder kans om weduwe te worden dan kortere Indiase vrouwen…………

Dat concluderen sociologen Jeroen Smits (Radboud Universiteit) en Christiaan Monden (Universiteit Tilburg) in een artikel in het American Journal of Human Biology.

Voor Indiase vrouwen doet lengte er dus toe en dat is niet gek, want een lange vrouw is gezonder. De lengte van een persoon (M/V) geeft een indicatie van diens kracht, gezondheid en of iemand een welvarende opvoeding heeft genoten.

Vandaar dat langere mannen betere kansen op de huwelijksmarkt hebben en dat geldt, zo is bij herhaling geconstateerd, vrijwel overal. Maar hoe zit dat met vrouwen? Omdat langere vrouwen gemiddeld genomen gezonder zijn, gemakkelijker baren en gezonder nageslacht krijgen dan kortere vrouwen, zou je verwachten dat langere vrouwen het óók beter doen op de huwelijksmarkt. Maar dat lijkt afhankelijk van tijd en plaats: soms doet hun lengte er wel toe, soms niet.

Hoe armer de omstandigheden, des te belangrijker is de gezondheid van de vrouwelijke huwelijkspartner, veronderstelden sociologen Jeroen Smits en Christiaan Monden. En dan zou het kunnen dat je lengte als gezondheidsindicator een rol speelt.

Om dat uit te zoeken, analyseerden ze data uit India, waar 75% van de mensen minder dan 2 Amerikaanse dollar per dag te besteden heeft en waar moeder- en kindsterfte nog altijd hoog zijn. En wat blijkt? Indiase vrouwen tussen de 20 en 49 jaar zijn gemiddeld 152 centimeter lang. De 10% kortste vrouwen (145 centimeter en korter) heeft 35% minder kans om überhaupt te trouwen dan de 10% langste vrouwen (159 centimeter en langer).

De 10% langste vrouwen trouwt voorts minder vaak voor haar 17e dan de kortste vrouwen  Deze ‘kopgroep’ trouwt bovendien mannen die gemiddeld een half jaar langer onderwijs hebben genoten dan de echtgenoten van de kortste vrouwen.

In een land waar mannen gemiddeld 7 jaar onderwijs volgen, is dat een groot verschil. De 10% langste vrouwen heeft ook een 28% hogere kans op een man met een ‘hogere’ baan. Onder de langste vrouwen zijn minder weduwen te vinden dan onder de kortste vrouwen, wat erop wijst dat de langste vrouwen met de gezondste mannen getrouwd zijn.

In rijkere, westerse landen speelt de lengte van vrouwen een minder grote rol voor de huwelijkskansen, blijkt uit ander onderzoek. Of de ‘Indiase conclusies’ van Smits en Monden ook voor andere arme landen gelden, dat zou nader onderzocht moeten worden.

Lees ook:Nederlandse mannen vaker obesitas dan de vrouwen
Lees ook:Het ideale onderstel van een vrouw: de rekensom
Lees ook:Vrouwen negeren zowel de te korte als de te lange heren
Lees ook:Langste man ter wereld getrouwd (scheelt 75 cm en 10 jaar)
Lees ook:200 jaar na Waterloo: heb jij een Napoleon-complex?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>