200 jaar na Waterloo: heb jij een Napoleon-complex?

napoleon-complexHet Napoleoncomplex is een psychologische conditie, vernoemd naar Napoleon Bonaparte, waarbij kleine mannen hun gestalte overcompenseren met dominant en agressief gedrag.

Het werd voor het eerst in 1926 omschreven door de Oostenrijkse psycho-analyticus Alfred Adler.

Bekende ‘lijders’ eraan: Stalin, Mussolini en hedentendage worden ook Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi

Daarover schrijft vandaag Knack.be.

Hoewel Napoleon altijd als een klein gedrongen mannetje wordt afgebeeld, was hij helemaal niet klein voor zijn tijd. De keizer was 1,68 meter groot. De reden dat hij klein werd afgebeeld, kan te wijten zijn aan het feit dat hij altijd vlak naast zijn bewaker stond, en dat zijn natuurlijk grote kerels.

Professor Bram Buunk toonde aan dat mannen van 1,63 meter 50% vaker jaloers zijn dan mannen van 1,98 meter doordat ze harder moeten vechten voor een vrouw.

Er zijn echter evenzeer onderzoekers die beweren dat het Napoleoncomplex een fabeltje is. Zo blijkt uit een studie van de universiteit van Central Lancashire uit 2007 dat het juist kleinere mannen zijn die meer zelfbeheersing hebben.

Enkele deelnemers moesten tijdens een experiment elkaar met stokjes op de knokkels slaan en kleine mannen verloren veel minder snel hun geduld dan mannen van een gemiddelde lengte.

Een andere Britse studie, waarbij kinderen van het begin van hun schoolcarrière tot ze volwassen waren onderzocht werden, toonde aan dat er geen verschillen zijn in het dagelijkse leven die te wijten kunnen zijn aan lengte.

Heel wat psychologen zijn dus niet overtuigd. ‘Voor elke gemene kleine Napoleon of Hitler, bestaat er wel een gemene Saddam Hoessein of Muammar Khaddafi, zo klinkt het. Er zijn daarnaast ook heel wat kleine mannen die aangenaam en rustig zijn. Kijk maar naar Mahatma Gandhi.

Maar lange mannen hebben het wel makkelijker. Ze zijn zelfverzekerder en zien er eerder uit als leider. Daardoor trouwen ze meestal met de leukste vrouwen, (zijn ze ook overspeliger) krijgen ze meer kinderen en verdienen ze zelfs meer, aldus Prof. Roos Vonk in haar boek ‘Collega’s en andere ongemakken’.

Een Australisch onderzoek toonde aan dat mannen voor elke 5 centimeter die ze groter waren dan 1,78 meter $950 meer verdienen per jaar. In Amerika zou dat zelfs $789 per inch (2,50 cm) zijn. Ook worden lange mannen vaker verkozen. Van de Amerikaanse verkiezingen tussen 1904 en 1984 is 80% gewonnen door de langste kandidaat.

De reden voor het succes van lange mannen kan verklaard worden door de evolutie. Grote mannen worden door vrouwen gezien als gezonder, fitter en sterker en zijn dus een meer geschikte partner om kinderen mee te hebben.

Ook al had Napoleon ondanks zijn eigen complex 8 al dan niet wettige kinderen bij 8 verschillende vrouwen.

Lees ook:Nederlandse mannen en vrouwen de langsten ter wereld
Lees ook:Size does really matter: daten is meten
Lees ook:Boer wil vrouw: liefdesverklaring in strobalen
Lees ook:Lang zijn is toch voordeliger
Lees ook:Waarom je als vrouw best een kleinere man aan je zij kunt kiezen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “200 jaar na Waterloo: heb jij een Napoleon-complex?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>