Chinese ouders zetten hun vrijgezelle dochters op Marktplaats

In China is een vrouw van 27 jaar die nog geen verkering heeft een oude vrijster. Ze hebben er een speciaal woord voor, dat wij zouden vertalen als ‘kliekjes’.

De business van ‘huwelijksregelaars’ draait dan ook overuren. Zij gaan actief op zoek naar partners voor hun klanten.¬†Meer en meer nemen de ouders ook daadwerkelijk zelf het heft in handen.

Ze verzamelen zich op marktpleinen of in stadsparken, waar ze met een blad met de ‘specificaties’ van kinderen zwaaien. Alsof het een occassionnetje is. Daarbij tonen ze vaak een foto van hun kind, met naam en rugnummers. Dat wil zeggen: leeftijd, lengte, gewicht, inkomsten en wat voor soort partner ze zoeken. Soms komt het meisje mee met de ouders. Met tegenzin.

“Voor vele ouders is het een enorm belangrijke taak”, aldus zo’n Chinese huwelijksmakelaar in een documentaire van VICEover het onderwerp. “Het is een zware last op hun schouders. Als hun kinderen niemand vinden, worden ze heel ongerust. Sommige ouders kunnen er gewoon niet van slapen.”

Het aantal kliekjesvrouwen groeit. Ook al zijn er 20 miljoen meer Chinese mannen onder de 30 dan vrouwen, als gevolg van de eenkindpolitiek die het land jarenlang voerde en het niveau van studie dat vrouwen er vandaag de dag bereiken.

Hoe fantastisch en bekwaam je ook bent, de Chinese maatschappij neemt doorgaans nog altijd aan dat een vrouw moet onderdoen voor haar man en daar zit em de crux.

“Op haar 35ste is het voor een vrouw uiterst moeilijk nog een man te vinden, hoe knap ze ook is”, aldus de relatieconsulent in voornoemde docu. “Mannen willen iemand jong, nooit getrouwd en mooi. De perfecte lengte voor meisjes in Peking is 1.65.”

Maar heel veel van de zogenaamde ‘oude vrijsters’ maakt het niets uit. Ze hebben een fijne baan en verlangen helemaal niet naar een gezinsleven, laat staan naar een man.

Maar ook de jonge mannen zijn slachtoffer van de normen. Hun succes op de relatiemarkt hangt af van hun geld, huis en auto’s. Anders kun je het wel schudden.

Volgens Wang Zheng, professor vrouwenstudies aan de universiteit van Michigan, zit er maar 1 ding op voor de huidige generatie jonge vrouwen die zich weer in een slechtere positie bevindt dan vorige generaties: “Ze moeten vechten. Om een rechtvaardige maatschappij van gelijkheid na te streven, moet iedereen strijden.”

Lees ook:Vaders en moeders in China scheiden nu massaal na eindexamen van hun kind
Lees ook:Neem geen verkering, maar huur d’r eentje
Lees ook:Hebben jullie ook Netflix-seks?
Lees ook:Chinese vrouwen moeten met meerdere mannen tegelijk kunnen trouwen
Lees ook:Chinese vrouwen laten zich een Eiffeltoren-neus aannaaien

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>