Echtgenote van hersendode man mag diens sperma niet insemineren

Als een man in coma ligt en hersendood dreigt te raken, mag het ziekenhuis bij hem geen sperma afnemen om bij zijn achterblijvende vrouw een kind te maken.

Het Erasmus MC kreeg recentelijk het uitzonderlijke verzoek tot zo’n zwangerschap……..

Een IC-specialist en ethicus zochten uit of de wens van de vrouw mocht worden ingewilligd. De wet blijkt dit niet toe te staan.

Zelfs als een stel getrouwd is, of geregistreerd staat als wettelijke partners, betekent dit niet dat er een recht bestaat tot afname van sperma of voortplanting, licht internist-intensivist Jelle Epker toe.

Evenmin is het voldoende als familieleden of vrienden getuigen dat het stel inderdaad een kinderwens had.

Volgens de Nederlandse wet valt geslachtsweefsel niet binnen de regels van orgaan- of weefseldonatie. Afname van sperma bij een hersendode man is alleen toegestaan als de man zijn toestemming hiervoor tevoren schriftelijk heeft vastgelegd, wat in de praktijk natuurlijk nooit gebeurt. Onder alle andere omstandigheden is afname verboden.

Epker begrijpt dat een ‘nee’ voor de achterblijvende vrouw moeilijk te aanvaarden is. “Aan de ene kant is zij volgens de wet bevoegd om toestemming te geven om organen uit te laten nemen als haar partner hersendood is, ook als hij dat niet schriftelijk heeft vastgelegd. Maar wil zij zwanger worden van hem, dan mag dat volgens een andere wet niet worden mogelijk gemaakt, omdat er niets op papier staat.”

Jelle Epker hoopt dit jaar te promoveren op de praktische, ethische en juridische aspecten van het staken van de behandeling bij patiënten op de afdeling Intensive Care.

Lees ook:Vrouw laat sperma afnemen bij haar vriend die hersendood is
Lees ook:‘t Is ook crisis in de Nederlandse wiegen!
Lees ook:De echtgenote van je vader overnemen
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen ingeschreven als orgaandonor
Lees ook:Vrouw vist naast sperma overleden echtgenoot

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>