Wij hebben ook geen seks (meer)

Het komt vaak voor en gelukkig dat paren er tegenwoordig wel over durven praten.

Meestal na enige alcoholische consumpties wordt er dan gefluisterd: “Hoe vaak doen jullie het nog?”

Ik hoorde laatst iemand die zichzelf kundig achtte, heel dom kwaken over ‘een spleet in je matras is een spleet in je relatie’. Onzin van de bovenste plank natuurlijk.

Seks zit veel meer tussen onze oren dan tussen onze benen en matrassen. Hoewel je het natuurlijk wel leuk en spannend moet houden voor elkaar op zijn tijd. In het eerste jaar van een relatie wordt er net zo vaak gevreeën als in het hele verdere verloop van de verbintenis.

‘t Is een doordenkertje, dus laat die maar even tot u doordringen………

Het drukke huwelijks, gezins- en werkende leven anno nu is de dood in de pot voor de seks. Door een combinatie van factoren: omdat het niet kan (eerste tijd na bevalling) en zij daarna niet meer wil (onzekerheid lijf), door vermoeidheid (slapeloze nachten, voedingen, tandjes) en omdat zij nu geen sexy vrouw meer is. Hij ziet haar in de eerste plaats als de moeder van zijn kind en zij gedraagt zich daar ook naar.

Seks-journaliste Rowan Pelling vertelt in de Daily Mail: “Een vriend grapte onlangs dat hij een boek wilde schrijven met de titel: ‘Wij hebben ook geen seks’. Gewoon omdat er zoveel 30′ers en 40′ers zijn die een quasi-celibatair leven leiden. Het schijnt erbij te horen, bij laat ouder worden, banen met stress en elkaar jarenlang kennen: seksuele saaiheid. Dat heeft niets met ‘graag zien’ te maken, maar alles met een uitgedoofd libido.”

Moraal van het verhaal: laat je niet opjutten door ‘gemiddelde cijfers’ of de enthousiaste seksverhalen van zogenaamde rolemodels in de media of mensen die net een nieuwe relatie hebben: zij vormen de uitzondering, niet jij. Wat niet wil zeggen dat je de zaak moet laten modderen: als het je opvalt dat je weinig seks hebt en je verlangt naar meer, dan moet je er iets aan doen. Vooral om echt lang en gelukkig samen te kunnen leven. Seks is en blijft het cement van een relatie: hoe lang je ook samen bent en hoe oud je ook wordt!

Al te vaak denken paren “als hij er geen probleem van maakt, zeur ik nergens over”. Een stilzwijgende overeenkomst met verregaande gevolgen. Op een dag wakkert iemand anders namelijk het seksuele vuurtje weer aan en is het te laat.

De eerste stap is cruciaal: praat erover. Na een lange seksloze periode zomaar terug een beetje beginnen friemelen, voelt voor beide partijen raar. Bovendien weet je niet wat je partner denkt, voelt en wil. Stel een concrete eerste stap voor, maar doe het rustig aan. Lukt het niet om erover te praten, dan is een therapeut een mogelijke oplossing.

Ten tweede: speelsheid. Stap af van ‘we moeten’ en hou het op ‘willen’. Bijvoorbeeld door naakt onder de lakens te kruipen, in plaats van met die enorme pyjama en dat enge gezichtsmasker. Of door een spontane massage of lange kus. Door speels af te zakken naar de gevoelige plekjes of onverwachts bij elkaar onder de douche te springen. Of een schalkse, onverwachte knipoog tijdens het eten.

Bouw het rustig op. Voor je het weet zet je iets onder druk en knapt de ander af. Seks is als sporten: je moet volhouden om weer in topvorm te komen. Oefening baart niet alleen kunst, je moet seks hebben om weer zin te krijgen in seks.

Ik kan het niet laten mijn ouwe, vertrouwde, maar altijd gelijk hebbende gekke Dr Ruth er bij te halen…

Lees ook:Dit vertellen vrouwen niet aan mannen
Lees ook:‘Zin in seks’ valt echt te leren
Lees ook:Seks op eerste date? Een kwart van nederlanders doet het!
Lees ook:Huwelijksaanzoek doen? There’s an app for that!
Lees ook:Zoenen betekent voor vrouwen iets anders dan voor mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>