Huwelijks-tips van gescheiden mensen

Je zou verwachten dat gescheiden mensen over de getrouwde staat zeggen: ‘Nooit meer doen!’, maar de praktijk laat anders zien.

De meesten gaan toch ~in welke vorm dan ook~ op zoek naar een nieuwe relatie.

Ze weten echter wel hoe het (niet) moet om samenwonen succesvol te laten zijn……..

Terri Orbuch, psycholoog en onderzoekster aan de University of Michigan leidde een langlopende studie, onder 373 rasgelijke stellen tussen de 25 en 37 jaar. Ze werden gevolgd vanaf 1986: het jaar waarin ze trouwden.

Nu, 25 jaar later, is 46% daarvan gescheiden. Ook zij werden gevolgd tijdens de daarop volgende periodes en relaties en gevraagd naar hun huwelijkslessen. Met andere woorden: wat zouden ze nu anders doen?

* Toon je liefde en zorg aan je partner. Denk aan knuffelen, kussen, hand vasthouden, complimentjes geven. ‘Door liefde en steun te tonen, bouw je vertrouwen op’, aldus Dr. Orbuch.

* Spreek eerlijk met elkaar over de financiële situatie.
Geld was nummer 1 op het gebied van conflicten in de huwelijken. Spreek van tevoren af welke regels er gelden, voordat de deurwaarders de drempel plat lopen.

* Verwerk je eigen verleden en accepteer dat van de partner.
Gezeur over exen en jaloezie op vroegere vlammen staat nieuw geluk in de weg. Schrijf het dus van je af of praat erover met een derde, maar laat et je huidige relatie niet in de weg staan.

* Geef de relatie de schuld en niet je ex.
‘It takes two to tango’. Er is er altijd eentje die zeurt en eeentje die daartoe reden geeft en vice versa. Ga niet ‘jij-bakken’ in kwesties, maar spreek over ‘we’.

* Laat meer van jezelf zien
De manier waarop je met de partner communiceert, is datgene waar gescheiden mensen achteraf het meeste spijt van hebben.
Dr. Orbuch stel voor elke dag samen 10 minuten te praten, zonder de kinderen of anderen daarbij. Verboden onderwerpen zijn dan: werk, gezin, huishouden en relatie. Het is belangrijk elkaar te tonen wat belangrijk voor je is en hoe je dingen ervaart.

Lees ook:Scheiding verkleint kans op nieuwe relatie
Lees ook:Veel 55+ singles daten digitaal
Lees ook:Harten van verliefde mensen gaan synchroon lopen
Lees ook:Na scheiding nog verjaardagen aflopen?
Lees ook:Het aantal keren dat zij klaarkomt, geeft de staat van de relatie aan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>