Dames, zo krijg je hem wel aan het poetsen!

Man-doing-choresVrouwen blijven gemiddeld ruim dubbel zoveel in het huishouden doen als mannen.

Een langere of kortere werkweek van hem of haar nauwelijks invloed op de verdeling van zorgzamen.

Zo constateert het Verwey-Jonker Instituut, waarover TROUW vandaag bericht.

Minister Asscher doet daarom geen nader onderzoek naar aanpassing van de arbeidsduur, zo laat hij vandaag aan de vaste Kamercommissie van sociale zaken en werkgelegenheid weten.

Maatwerk helpt wel, zegt Marian van der Klein, die met haar collega Marjan de Gruijter een reeks onderzoeken over een periode van 40 jaar analyseerde. Zoals de mogelijkheid om thuis te werken, of het goede voorbeeld van andere mannen die tonen dat zorgen voor je kind ook leuk is. De arbeidsmarkt verandert sneller dan de zorgverdeling, concludeert het onderzoek.

Goed gedrag belonen, ongewenst gedrag negeren. Dat is uiteraard 1 van de bekendste opvoedingsregels en elke ouder of hondenbezitter kent em en/of past het toe.

Als het zo goed werkt, waarom dan niet bij je partner?

“Het werkt”, bevestigt psycholoog John Mayer. “Maar dan moet je wel enkele regels in acht nemen.”

Journaliste Korin Miller vertelde aan Women’s Health dat haar man Chris nogal laks is in het huishouden. “Ik vraag hem regelmatig om op te ruimen of te poetsen, maar met weinig succes. Ik kan ‘s ochtends precies zien waar hij gelopen heeft omdat hij alles achter zich aan laat slingeren. Overleggen, vragen, smeken, zeuren, ik heb het allemaal geprobeerd, maar niks helpt!”

Ze besloot om het over een heel andere boeg te gooien toen ze besefte dat Chris nog nooit iets gedaan had in hun huis, toen ze al bijna een jaar samenwoonden.

“Ik besloot om het probleem dan maar te negeren, maar zelf te stoppen met poetsen. Het idee was dat hij dan zelf weleens de stofzuiger zou pakken als hij zag dat het vies werd. Ik hoopte dat hij zou beseffen dat dat niet alleen mijn taak is.”

Leuk geprobeerd, maar helaas pindakaas “6 weken later konden we voetballen met de stofbollen, lag er zand in de woonkamer en kon ik een jas breien met alle hondenhaar op de bank. Maar Chris vertrok geen spier.”

Een goede manier om hem duidelijk te maken dat hij zijn handjes eens moet laten wapperen in huis”, vindt klinische psycholoog John Mayer. “Je partner herhaaldelijk vragen om iets te doen, wordt al snel als ‘zeuren’ gezien en daarop haken de meesten af. Je partner negeren helpt echter wel, zeker als je er een negatieve ervaring aan koppelt. Hier wordt Chris bijvoorbeeld ook gedwongen om in een onaangename omgeving te leven.”

Maar het werkte niet, omdat Korin in schoonmaak-staking was gaan zonder het haar Chris uit te leggen. Gelukkig kan ze dat nog rechttrekken volgens de psycholoog. “Probeer het nog een keer en geef hem lik op stuk als hij iets van jou wil.”

Toen Korin na het experiment aan Chris vroeg of hij niet gemerkt had dat het vuil was en of hij er niet aan gedacht had om schoon te maken, was het antwoord doodleuk: ‘Ja, maar ik had belangrijkere zaken aan mijn hoofd’.”

Daarop besloot ze ‘per ongeluk’ zijn favoriete ijs mee te nemen met de weekendboodschappen en toen ging er een lampje branden.

Lees ook:‘Kan ik ergens mee helpen?’ is relatie-reddend
Lees ook:Door dik en dun van elkaar houden: anorexia-meisje trouwt fastfood-verslaafde
Lees ook:Uit de diepvries: vrouw baart kind van man die al 3 jaar dood is
Lees ook:51-jarige vrouw, 2x getrouwd geweest, nu pas ontmaagd
Lees ook:Langst getrouwde echtpaar op aarde: onvoorwaardelijke liefde en begrip

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>