Paren vallen terug in traditionele m/v-rolverdeling bij 1e kind

Gezin50'erjarenDe mannen en vrouwen van in de 30 van nu, die zijn opgevoed door hun geëmancipeerde moeders, vervallen na hun 1ste kind in een klassiek rollenpatroon.

Ook al hadden ze nog zo met elkaar afgesproken dit niet te doen…………..

Dat concludeert onderzoeker Stephanie Wiesmann, bericht het Nederlands Dagblad. Wiesmann promoveert vrijdag aan de Universiteit Utrecht.

Dat stellen terugvallen in de ouderwetse mannen-vrouwen-rolverdeling komt volgens Wiesmann doordat de moeder tijdens het zwangerschapsverlof meer ervaring opdoet met de verzorging van het kind.

Tegen de tijd dat het verlof voorbij is, is het haar routine geworden.

Stephanie Wiesmann sprak met 32 stellen die hun eerste kind verwachtten en kregen. Ze sprak hen uitgebreid voor de geboorte en erna. Voordat het kind er is, zijn de meeste stellen van plan de taken eerlijk te verdelen.

Beide ouders willen blijven werken en een deel van het huishouden op zich nemen. Als het kind eenmaal in de wieg ligt, wordt de vrouw echter meestal hoofdverantwoordelijk voor de zorg en het huishouden, terwijl de man (hoofd-) kostwinner wordt.

De oplossing is volgens Wiesmann dat de man na de geboorte meteen enkele weken vakantie opneemt. Nu gebeurt dat meestal pas na het zwangerschapsverlof van de vrouw.

Maar tegen die tijd zijn reeds vaste patronen ingeslepen en weet de moeder bijvoorbeeld beter hoe de baby moet worden getroost. De vader zegt dan vaak: “Zij kan het ook beter,” en waagt zich er zelf niet meer aan.

Wat me doet denken aan een SIRE-campagne uit de vorige eeuw. ‘Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?’ Weet u nog?

Lees ook:Zodra mannen vader worden gaan ze klassiek denken
Lees ook:Lesbische vrouwen kunnen bij geboorte reeds allebei moeder zijn van hun baby
Lees ook:Tevredenheid relatie daalt (tijdelijk) na komst 2e kind
Lees ook:Starten met stichten gezin maakt mensen tijdelijk gelukkiger
Lees ook:Rond je 30ste, na je eerste bevalling, begin je op je moeder te lijken!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Paren vallen terug in traditionele m/v-rolverdeling bij 1e kind

  1. AdVader

    Dat is geen terugval maar normaal, geen progressie maar achteruitgang, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, feminisme is een gewelddadige politieke ideologie per definitie sexistisch erger dan racisme, kapen emancipatie enkel om er zelf ziek – genoeg – beter van te worden, feminisme kweekt sociopaten (verontmenselijking-verburgering-wereldhegemoney), meisjes&vrouwen en vervolgens ook een volgende generatie jongens worden knettergek gemaakt met geschiedvervalsende haatzaaiende anti-man pro-vrouw propaganda, liefst met kinderen als wapen&schild (manipulatie publieke opinie door immorele ‘elite’, demoralisering, shockdoctrines). ‘Verstandige’ gefeminiseerde homofiele burgerservicenummers passen zich aan en zijn zichzelf niet meer, weinig mensen weten wel beter. Stop de discriminerende mensonterende ontvaderingen, stop de oorlog tegen kinderen&vaders, hetero’s en normale families!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>