Hoe het gezicht verraadt of hij of zij rijk is

De linker 4 gezichten scoren het beste op 'rijk'. De rechter 4 gezichten soren het beste op 'arm'

De linker 4 gezichten scoren het beste op ‘rijk’. De rechter 4 gezichten soren het beste op ‘arm’

Ze zeggen weleens dat zaken van iemands gezicht af te lezen zijn. Dat blijkt te kloppen. Zo zijn wij mensen in staat om bij een neutraal gezicht (geen enkele emotie) de ‘armen’ van de ‘rijken’ te kunnen onderscheiden.

Dat blijkt uit onderzoek van University of Toronto, waarover is gepubliceerd in ‘Journal of Personality and Social Psychology’. De wetenschappers maakten klas een groep studenten 2 groepen: een van wie de ouders samen minder verdienden dan $60.000 en een met kinderen uit een gezin dat $100.000,- of meer per jaar te besteden heeft. Een aparte groep werd vervolgens gevraagd om de neutrale, uitdrukkingsloze foto’s van hun gezichten te beoordelen. Het lukte ze om vaker dan op basis van toeval de rijkeren van de armeren te onderscheiden.

Het leidt uiteraard tot allerlei vooroordelen. Werkgevers kiezen bijvoorbeeld eerder voor ‘rijke’ gezichten dan voor ‘arme’, aldus de onderzoekers Nicholas Rule en Thora Bjornsdottir.

“Een dergelijk subtiel verschil kan grote gevolgen hebben”, aldus Bjornsdottir. “Bijvoorbeeld op je interactie met anderen en de kansen die je hebt.” Opvallend is dat sociale klasse alleen is af te lezen van een neutraal gezicht. Als iemand lacht, verdwijnt het verschil.

De onderzoekers concluderen dat een lach of een andere emotie ingesleten gezichtsuitdrukkingen maskeert. “Na vele jaren reflecteert je gezicht je ervaringen in het leven” aldus Rule. “Zelfs als we denken dat we neutraal kijken, zijn er overblijfselen van eerdere emoties zichtbaar.” Zo is een langdurige periode van geluk, die in verband wordt gebracht met rijkdom, van je gezicht te lezen.

“We hebben neuronen in onze hersenen, die gespecialiseerd zijn in gezichtsherkenning. Dat is ook altijd het eerste dat we zien van elkaar”, zegt Rule. “We zien namelijk ook gezichten in wolken, in bergen of boterhammen. Mensen zijn voorgeprogrammeerd om gelaten te bestuderen.”

Lees ook:Botox of laat maar hangen II?
Lees ook:Je komt me bekend voor, maar………
Lees ook:‘Ben jij afgevallen?’ zeggen mensen pas na 6 kg gewichtsverlies
Lees ook:Mannen kunnen wel emoties in elkaars ogen lezen, maar niet bij vrouwen
Lees ook:Met drank in je mik lijkt een ander beslist aantrekkelijker

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>