Vrouwelijke alleengaande 50′ers zijn de echte happy singles

Op zekere leeftijd zijn vrouwen vaker single dan mannen. Boven de 50, maar vooral boven de 65. Sneu? Helemaal niet! En ze zijn ook niet zoekende. De tijd van voortplanten is voorbij, de kinderen zijn groot en vaak de deur al uit. Voor 50+ vrouwen geldt dat ze vaak al een partner hebben gehad en hebben samengewoond. Ze zijn nu vaak gescheiden of weduwe.

Tussen 30 en 49 jaar schommelt het aandeel singles rond de 20% en zijn er iets meer single mannen. Daarna zijn de alleengaande vrouwen in de meerderheid. Van de vrouwen die nog wel een relatie willen, willen de meesten ook geen samenwoon-situatie meer. Zij kiezen voor LAT.

Demograaf Jan Latten van het CBS legt het uit in De Telegraaf: “Jongeren zijn veel flexibeler. Die willen nog kinderen, die willen nog een huis kopen, die willen nog graag samenzijn. Op latere leeftijd willen vooral vrouwen geen vaste partner meer. Van de single vrouwen van 50-64 jaar wil bijna 40% definitief geen relatie meer, tegenover een kwart van de single mannen van die leeftijd. Van de 65-79-jarige alleenstaande vrouwen wil zelfs bijna 70% niet meer aan de man.”

“Ze zijn niet genegen om alles nog een keer te herhalen, ze hebben zelf al een wereld opgebouwd met een eigen huis en een eigen inkomen. De motivatie is weg om weer in een nieuwe relatie te stappen, waarin ze gaan samenwonen. Ze hebben ook een fijn bestaan zonder man, die in deze levensfase niet zo heel veel meer toevoegt aan hun al vrij complete leven. Alles is al op orde.”

“Als ze al weer een relatie beginnen, moeten ze zich weer aanpassen of hun nestje verlaten. Daar hebben ze geen zin in. Ze hebben juist meer vrijheid, omdat de kinderen de deur uit zijn. Als ze weer zouden gaan samenwonen, hebben ze daar minder profijt van dan een jonger iemand. Oudere dames zouden zelfs in moeten leveren op hun AOW. Bovendien is er niet de garantie dat de nieuwe relatie geluk brengt, dus waarom zouden ze hun stabiliteit in de waagschaal leggen voor iets onzekers?”

“Mensen hebben dus verschillende redenen om geen vaste partner meer te willen. Zowel bij mannen als vrouwen geven 6 op de 10 aan dat zij hun vrijheid willen bewaren. Vrouwen stellen vaker dan mannen dat zij slechte ervaringen hebben met relaties, dat relaties veel problemen met zich meebrengen en dat zij er geen hoge verwachtingen van hebben.”

Lees ook:50+ vrouwen zitten niet meer te wachten op een man en vieze sokken
Lees ook:Alleengaande ouders hebben net zoveel dates en seks als singles zonder kids
Lees ook:Alleenstaande ouder meer in trek dan kinderloze single
Lees ook:Hippe vrijgezel of oude vrijster?
Lees ook:Kinderen hebben werkt op de singlemarkt in je voordeel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>