Het domme blondje bestaat niet

Het is het onderwerp van vele grappen, films en ja: vooroordelen. Het stereotiepe domme blondje.

Er is nieuws: zij bestaat niet. En hij ook niet……

Vrouwen én mannen met van nature blond haar scoren niet lager op een IQ-test dan mensen met andere haarkleuren.

Onderzoekers van de Ohio State Universitymaakten gebruik van een grootschalig Amerikaans onderzoek, waar ze de gegevens van ruim 10.000 mensen tussen de 14 en 21 jaar analyseerden. De proefpersonen deden allemaal de AFQT-test, waarmee het Amerikaanse leger ook het IQ van rekruten voor het leger bepaalt.

De wetenschappers vergeleken de data met de haarkleur die mensen van nature hadden. Daaruit bleek dat er geen statistisch relevant verschil de intelligentie quota van mensen met zwart, bruin, rood of blond haar.

Het stereotiepe beeld gaat nog verder aan diggelen. Blondines scoren namelijk gemiddeld gezien 1 IQ-punt hoger dan brunettes.

“De hoofdconclusie die de onderzoekers trekken, dat blondines niet dommer zijn dan mensen met een andere haarkleur, is absoluut de juiste conclusie als je kijkt naar de gegevens”, zegt psycholoog Dylan Molenaar van de Universiteit van Amsterdam op de website van KIJK.

“De conclusies die ze verderop in hun artikel trekken, dat blondines zelfs slimmer zijn dan mensen met bijvoorbeeld zwart haar, zijn echter niet te rechtvaardigen. Daar hebben de onderzoekers zitten graven in de data. En als je dat lang genoeg doet, dan kom je natuurlijk altijd wel wat tegen.”

Lees ook:In de horeca hebben blondines meer fun, pardon… fooi
Lees ook:Waarom mannen heftig op blondines reageren
Lees ook:Blondines zijn verwend en agressief
Lees ook:Blondines versus brunettes versus les rouges
Lees ook:Blondines voor seks, brunettes voor echt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>