Werkvloer: 1 rotte appel in de mand maakt al het fruit te schand

OfficeWerknemers die zich bezondigen aan onaanvaardbaar gedrag zoals seksuele intimidatie, drugs- of alcoholmisbruik en geweld op de werkvloer hebben een desastreus effect op het hele team.

Hoewel slechts 3% à 5% in deze categorie valt, is hun invloed groter dan gedacht, net als de kosten die daaruit voortvloeien.

Dat blijkt uit een studie van Cornerstone OnDemand en de Northwestern University.

De indirecte kosten van dit zogenaamde ‘toxisch gedrag’ op de werkvloer is zelfs hoger dan de directe kosten en zorgt voor meer personeelsverloop.

Zo is een goede werknemer 54% vaker geneigd om vroegtijdig op te stappen wanneer er 1 zogenaamd giftig element in een team van 20 bijkomt. En dat heeft financiële gevolgen voor de onderneming.

Een werkgever spendeert per gezonde werkkracht gemiddeld €3600,-aan rekruterings- en opleidingskosten, daar waar 1 rotte appel in de mand van 20 het bedrijf ongeveer €11.500,- kost als gevolg van collegas die vertrekken.

Toxisch gedrag is bovendien besmettelijk. Werknemers zijn zelf veel geneigde om zich te bezondigen aan onaanvaardbaar gedrag wanneer ze dat van collega’s waarnemen. Zo kan één rotte appel de hele mand besmetten.

Opmerkelijk is wel dat ongezond gedrag een verwaarloosbare impact heeft op de prestaties van de andere medewerkers, wat doet vermoeden dat een het meer een negatief effect heeft op de langetermijn.

Ook interessant is dat werknemers die toxisch gedrag vertonen, aanzienlijk productiever lijken dan hun collega’s, maar dat de kwaliteit van het verzette werk minder goed is.

De onderzoekers wijzen er op dat kosten en effecten van giftig gedrag op de werkvloer vermoedelijk nog groter zijn dan nu gemeten is. Er werd nu slechts gekeken naar de extreemste vormen en niet naar minder zware, maar eveneens negatieve gedragingen als brutaal gedrag, pesten of intimideren.

Werkgevers hebben er baat bij om toxisch gedrag zo snel mogelijk aan te pakken en te elimineren om zo te voorkomen dat de negatieve houding overslaat op anderen of dat positieve elementen vroegtijdig het bedrijf verlaten.

Beter nog is om rotte appels te ontmaskeren nog voor ze in dienst zijn. De onderzoekers geven alvast enkele kenmerken. mee. Zo onderscheiden rotte appels zich door minder betrouwbaar gedrag en het niet op tijd kunnen komen en zijn ze niet genegen om anderen te helpen.

Lees ook:Vrouw wordt echt mooier van complimentjes krijgen
Lees ook:Lelijke eendjes worden op hun werk ook vaak gepest
Lees ook:Liefde op de werkvloer zorgt voor gedonder
Lees ook:Ook weleens verliefd geweest op een collega?
Lees ook:Meer dan de helft van ons is weleens (stiekem) verliefd op een collega

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>