Mannen melden maar half hoeveel ze drinken en vrouwen liegen nog harder

Als je mensen op hun woord gelooft, verdwijnt de helft van alle verkochte drank niet in een keelgat.

Mannen nemen het dubbele in van wat ze melden, vrouwen zelfs het drievuldige……..

Dat schrijft website wetenschap24 n.a.v. het onderzoek ‘How is alcohol consumption affected if we account for underreporting? A hypothetical scenario’ door S. Boniface, N. Shelton’, waarover gepubliceerd is in het ‘European Journal of Public Health’.

Wat mensen zelf aan alcoholconsumptie rapporteren, wordt maar voor 40 tot 60% verklaard door datgene wat in winkels en in de horeca verkocht wordt.

De oorzaak? In de kroeg raakt men gauw de tel kwijt, thuis ingeschonken porties zijn meestal groter dan standaard horeca-hoeveelheden en veel mensen stellen uit schaamte hun alcoholgebruik lager voor dan de werkelijkheid.

De onderzoekers van het University College London rekenden uit wat dit betekent voor het aantal probleemdrinkers in Groot-Brittannië. Ze nemen dan aan dat alle categorieën drinkers (ook de matige) in dezelfde mate het eigen gebruik onderrapporteren.

Het percentage mannen dat meer dan de aanbevolen maximum hoeveelheid drinkt (21 eenheden per week) neemt dan met 15% toe tot 44%, bij de vrouwen (maximum aanbevolen 14 eenheden per week) stijgt het met 11% tot 31%.

Dan zou de helft van de Britten (m/v) binge-drinker zijn, iemand die met enige regelmaat meer dan 8 (6) eenheden op een dag drinkt.

Waarschijnlijk zijn zware drinkers meer geneigd tot onderrapporteren dan matige drinkers, waardoor dit nog een onderschatting is.

In Nederland is dergelijk onderzoek nog niet gedaan, maar bij de Stichting Alcoholpreventie (Stap) kent men het verschijnsel zeker. Bij een oud Rotterdams onderzoek bleken mannen 2x minder te rapporteren dan ze werkelijk dronken, en de vrouwen 3x minder.

De statistieken bij ons over alcoholgebruik zijn gebaseerd op zelf-rapportage. Het aantal probleemdrinkers (700.000) en regelrechte alcoholisten (200.000) dat daaruit naar voren komt, ligt in werkelijkheid dus aanzienlijk hoger.

Lees ook:Vrouwen maken inhaalslag t.o.v. mannen qua zuipen en blowen
Lees ook:Barmannen en bouwvakkers zuipen het meeste
Lees ook:Samen aan de wijn slaan is goed voor je relatie
Lees ook:Vrouwen rennen harder met een biertje achter de kiezen. Mannen niet
Lees ook:Vrouwen zijn gezelschapsdrinkers, mannen vaker ‘stille innemers’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>