Kunnen een man en een vrouw ook gewoon vrienden zijn? II


Enige tijd geleden lieten wij hier op relatie.blog een filmpje zien waarin een jonge filmmaker op onderzoek ging in een universiteit en studenten de vraag stelde of mannen en vrouwen ‘gewoon vrienden’ kunnen zijn. ‘Ja’, was het antwoord van alle vrouwen. ‘Nee’ zeiden de mannen.

Vrouwen moesten bij doorvragen wel toegeven dat hun vrienden wellicht zouden ingaan op verdere avances. Het wordt steeds duidelijker hoe en waarom. Mannen vinden namelijk het uiterlijk van hun vrouwelijke vrienden wel degelijk heel belangrijk en zij houden ook maar wat graag alle opties open.

Dat blijkt uit een nieuwe test van psychologen van de universiteit van Texas in Austin, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘Evolutionary Psychology’. Om te weten te komen wat mensen belangrijk vinden in vriendschap, kregen hun studenten de opdracht om zowel hun ideale vriend als ideale vriendin ‘samen te stellen’. Daarbij kregen ze een bepaald ‘budget’ met punten, die ze mochten verdelen over een reeks van eigenschappen in de categorieën: persoonlijkheid, uiterlijk, lichamelijke conditie, maatschappelijke status, zorgzaamheid en sociale intelligentie.

Het blijkt dat voor mannen het uiterlijk van hun vrouwelijke vrienden bijna even belangrijk is als haar persoonlijkheid. “Het is duidelijk waarom: het evolutionaire voordeel van vrienden is dat je op die manier een reservestock hebt”, becommentarieert de Vlaamse bioloog Dirk Draulans deze test in Het Nieuwsblad.

“Een optie voor als het misloopt met de huidige partner. De seriële monogamie van mensen, waarbij ze van partner veranderen als hun kind een kleuter is en zo de genetische diversiteit in stand houden, is een oud verschijnsel. Natuurlijk zijn vrienden ook belangrijk voor samenwerkingsbelangen, maar je kan dankzij hen je opties openhouden.”

Uit het onderzoek blijkt voorts dat een man zich populairder maakt bij vrouwen als hij zich omringt met aantrekkelijke vriendinnen. Omgekeerd geldt dat minder, want vrouwen vinden het uiterlijk van hun mannelijke vrienden veel minder belangrijk. Bij hun vriendinnen hechten vrouwen echter weer wel veel meer belang aan hoe ze eruit zien dan mannen bij hun mannelijke vrienden.

“Dat ligt volledig in de lijn van vroeger onderzoek, waarbij de hersenen van mannen en vrouwen geanalyseerd werden bij het zien van foto’s van naakte lichamen”, vertelt Draulans. “De hersenen van mannen reageren veel feller op naakte vrouwen. Vrouwen hebben bij het zien van naakte mannen dezelfde hersenreactie als bij het zien van naakte vrouwen.”

Lees ook:De ideale vrouw is te zien in Den Bosch
Lees ook:Overspel-partner is qua uiterlijk de tegenhanger van levenspartner
Lees ook:We gaan nog altijd het liefst saampjes met geliefde op reis
Lees ook:Wat mannen zoeken (en graag vinden) in hun vrouw
Lees ook:Vrouwen zijn enorm druk met hun uiterlijk voor ….. hun vriendinnen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>