Blozers zijn geliefd

Degenen die er zelf mee behept zijn, balen er 9 van de 10 x als een stekker van en toch wordt het reuze innemend gevonden: blozen.

Dit soort verlegenheid scoort, omdat het mensen het gevoel geeft dat zo iemand betrouwbaar is…………

Dat is de conclusie van een onderzoeksgroep van de University of California, Berkeley na een experiment bij zo’n 60 studenten.

Daarin werden de proefpersonen geconfronteerd met een acteur, die zogenaamd een foutloos examen had afgelegd. Bij een eerste groep studenten liet de man blijken dat hij erg trots was op zijn resultaat. Bij de tweede groep reageerde hij dan juist zeer verlegen op zijn prestatie.

Daarna werd aan beide gezelschappen gevraagd om spelletjes te spelen met deze acteur, waaruit af te leiden viel in welke mate de studenten hem vertrouwden. Al snel bleek dat de groep die geconfronteerd was met de verlegen reactie, veel meer vertrouwen had in de man.

Onderzoeksleider Matthew Feinberg: “Een milde vorm van schaamte beschouwen we als een goede eigenschap. We omringen ons graag met verlegen mensen, want we voelen ons comfortabel in hun gezelschap en vertrouwen hen eerder.”

De wetenschappers wijzen er wel op dat dit gematigde type verlegenheid niet verward moet worden met een de ernstiger vorm van sociale angst of met schaamte. Die worden in de psychologische literatuur geassocieerd met morele overtredingen, zoals wanneer je betrapt wordt op overspel.

Ook de Nederlandse promovenda Corine van Dijk constateerde in 2009 reeds dat blozen in het voordeel van mensen kan werken. Vooral omdat dit niet te veinzen is, volgens deze wetenschapster van de Rijks Universiteit Groningen.

Lees ook:Wees toch blij dat je bloost!
Lees ook:Blozen werkt in je voordeel!
Lees ook:Van 1 glas wijn word je aantrekkelijker, van 2 juist niet
Lees ook:Liefdeshormoon heeft gunstig effect op verlegen types
Lees ook:‘Knuffelhormoon’ oxytocine zorgt voor liefde zonder roze bril

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>