Lente en verliefdheid

‘t Wordt lente; ik voel het aan m’n instrumenten’, schreeuwde mijn bloemenman dit weekend al.

Is er een mooiere tijd om verliefd te zijn dan nu je het voorjaar voelt, ruikt en ziet aankomen…..?

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, het terrasleven breekt aan, de avonden worden langer: love is in the air!

Bij dieren heeft de seizoenswisseling duidelijk invloed op hoeveel er gesjanst, geflirt en gebaltzt wordt. Maar hoe zit dat bij ons?

Een mini-Lentecollege van Peter Klaren, universitair docent Organische Dierfysiologie:

Zelf heb ik niet direct die associatie met de lente. Alsof het de rest van het jaar een kalme bedoening zou zijn.

Maar biologisch gezien, kom je al gauw uit bij hormonen. Je kunt je dan afvragen wat ervoor zorgt dat je in de lente verliefd wordt óf wat ervoor zorgt dat je verliefd blijft. Als het gaat om verliefd wórden, speelt mogelijk de pijnappelklier in de hersenen een rol.

Die is heel gevoelig voor de hoeveelheid licht die onze ogen binnenkomt. Bij veel licht produceert deze klier weinig melatonine, een hormoon dat bij het voortplantingsgedrag van knaagdieren en sommige vogels een belangrijke rol speelt. Het remt de ontwikkeling van hun geslachtsorganen.

Als hamsters uit hun winterslaap komen, hebben ze lang in een donkere omgeving gezeten en daardoor veel melatonine aangemaakt. Hun geslachtsorganen zijn dan heel klein. In het voorjaar remt het licht die productie en krijgen ze weer meer geslachtsdrift. Bij mensen is dit effect lang niet zo sterk. Daarom zijn studies naar hoe dit bij ons zit niet eenduidig.

Bij verliefd blíjven, spelen weer andere hormonen een rol. Vlinders in je buik en een sneller kloppend hart worden veroorzaakt door adrenaline. Maar je maakt ook endorfine aan, in het bijzijn van de ander. Die zorgt voor een gevoel van euforie waar je psychisch afhankelijk van kan raken.

Verliefde mensen zijn eigenlijk verslaafd aan elkaar. Inclusief ontwenningsverschijnselen en de drang om elkaar opnieuw te zien om weer een kick te krijgen. Maar al die hormonen verklaren natuurlijk niet waarom dat juist in de lente meer voorkomt. Als dit al zo is, lijkt het me eerder het gevolg te zijn van de luchtiger en blotere kleding die er dan weer gedragen wordt”

Morgen, 20 maart 2009 om 12.44 uur begint de lente officieel!

Lees ook:IVF werkt net als vogels en bomen het beste in de lente
Lees ook:Vrouwen willen seks als er wat te veroveren valt
Lees ook:Hop naar buiten: lentekriebels voelen als vlinders in de buik
Lees ook:Ruzie in huis? Dim de lichten!
Lees ook:Een pilletje tegen liefdesverdriet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>