Duitsers willen af van gezoen op de werkvloer

Onze oosterburen zijn er inmiddels ook mee behept.

Er kan niet iemand jarig zijn, of iets ander heugelijks te vieren hebben of: smak-smak-smak: de hele afdeling of het hele kantoor stort zich zoenend op het feestvarken.

Net als bij ons de ‘Brabantse drieklapper‘ (waar ik eveneens moe van word)  is ook in steden als Düsseldorf , Berlijn, München, en Hamburg een kusepidemie uitgebroken.

Daar komen in elk geval de meeste ‘hulproepen’ vandaan van mensen die vragen hoe ze zich op een nette manier aan al dat gelebber kunnen onttrekken…….

Adviesorganisatie Knigge Gesellschaft wil nu een einde zien aan wat het noemt de ‘zoenterreur’ op kantoren. “In een zakelijke omgeving geldt handen schudden als begroetingsritueel”, aldus voorzitter Hans-Michael Klein. Dat is niet stijf, dat is duidelijk.

Vooral veel vrouwen zien het gezoen (door mannen) als een ongewenste intimiteit. Klein: “Er is altijd de verdenking dat er een erotische component in het spel is.” Anders zouden mannen elkaar ook wel kussen, redeneert hij.

Voor de immer correcte Duitsers is de begroetingskus op kantoor een echt probleem. In veel bedrijven is het gebruikelijk om elkaar met U (Sie) aan te spreken, ook al werk je je leven lang samen. Kussen breekt deze zorgvuldig gecultiveerde distantie. De duidelijke werkverhoudingen worden ineens chaotisch. Dat leidt tot misverstanden.

Maar ook in informelere werkomgevingen, waar volop getutoieerd wordt, is de kus op de wang vaak een stap te ver. Fysieke afstand behoort ook daar tot de goede omgangsvormen, 60 centimeter om precies te zijn, anders treedt je in iemands private zone.

Duitsers zijn sowieso onhandige kussers, meent journalist Martin Hecht, die boeken schreef over hun zeden en gewoontes. “Ze lijden onder ‘zoen-stress’. Dat zie je vooral bij mannen. In plaats van luchtig te kussen, kust hij ter begroeting met grootst mogelijke inspanning”, aldus Hecht.

“Ze drukken een kus op de wang zoals John Wayne het achterwerk van een merrie brandmerkte. Heel anders dan de Fransen. Hun kussen fladderen als vogelveertjes rakelings langs de wangen. Van een lichtheid die de meeste Duitsers waarschijnlijk nooit zullen leren.”

Lees ook:Aan de hoeveelheid zoenen lees je de kwaliteit van je relatie af
Lees ook:Eeuwelinge zoekt echtgenoot
Lees ook:De liefdestaal van de waaier
Lees ook:Huwelijken sneuvelen door gebrek aan duidelijkheid
Lees ook:Pssst. Hebben jullie nog seks?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>