Sorry

Op televisie en in films hoor je het om de haverklap: sorry, het spijt me. De relatie wordt verbroken, ze kijken elkaar glazig aan, de een zegt sorry en loopt weg.

Ik verbaas mezelf telkens weer om dat gemak. Er wordt niet gepraat, er worden geen vragen gesteld en weinig uitleg gegeven. In de echte wereld werkt het uiteraard niet zo. Was het maar waar…………

Vooral niet in Nederland en al helemaal niet in vergelijking met Amerika, waar om de haverklap met sorry en I love you wordt gestrooid. De betekenis vergaat zo langzamerhand.

Sorry zeggen in een relatie is belangrijk. Het is niet alleen het uitspreken van het woord dat telt. De intonatie en de lichaamstaal zijn net zo belangrijk. Als iemand sorry tegen je zegt en ondertussen een besmuikte glimlach laat zien dan pik je het niet. Dan heeft het geen enkele zin.

Het zeggen van sorry vereist ook wat zelfkennis. Niet zelden wordt het gezien als een nederlaag, een teken van zwakte, een schuldbekentenis. Het valt niet mee om in te zien dat je fout zat en dat je de situatie verkeerd hebt ingeschat, dat je iemand, al dan niet bewust, hebt gekwetst.

Sorry zeggen kan tegenwoordig ook via de computer. Er zijn talloze sites waar je sorry-kaartjes kunt versturen. Makkelijk en snel zo’n instant sorry. Een goede sorry ontvangen doet in ieder goed. Het geeft je het gevoel dat de ander zijn fout heeft ingezien, dat hij begrijpt dat het jou heeft gekwetst en dat hij er spijt van heeft. Want sorry zeggen heeft ook met spijt te maken. Spijt dat je iemand hebt gekwetst en dat je jezelf zo hebt laten gaan. Misschien geloof je zelfs dat hij het de volgende keer niet meer doet. Dat hij ervan heeft geleerd. Of dat terecht is zal je nog wel eens ondervinden.

Maar soms zeg je sorry en kwets je die ander toch. Bijvoorbeeld bij het verbreken van een relatie. Je vindt het erg dat je die ander kwetst, dat je diegene verdriet bezorgt, maar toch kun je niet anders. That’s life.

Lees ook:De meeste spijt in het leven hebben we over seks en liefde
Lees ook:Ervaringsdeskundigen over echtscheiding voorkomen. Deel 4: ‘Kwetsen’
Lees ook:Helft gebonden jonge vrouwen had onenightstand
Lees ook:Als je maar genoeg ‘Ik hou van jou’ zegt, groeit de liefde vanzelf
Lees ook:Wie zijn billen brandt…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>