Mannen lopen 3x meer risico op hartaanval tijdens WK voetbal, vrouwen niet

fans.gifWe moeten de voetbalfans toch even waarschuwen. Ook al lijkt het een domper.

Pas morgenavond op, vooral als je al lijdt aan een hart- en/of vaataandoening, want het risico dat iets accuut wordt is groot tijdens het kijken naar een belangrijke wedstrijd met veel spanning……

Zo blijkt uit van Duitse cardiologen onder leiding van Prof. Ute Wilbert-Lampen.

In 2008 verzamelde het team rapporten van alle ziekenhuizen in de omgeving van München. Ze analyseerden het aantal opnames na een hartaanval of hartritmestoornissen tijdens het WK 2006 in Duitsland.

Daarna vergeleken de cardiologen het aantal hartaanvallen op de 7 dagen dat de Duitse Manschaft speelde met het aantal op de 24 dagen dat Duitsland niet speelde.

Na controles en correcties van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvervuiling, berekenden ze dat de kans dat mensen tijdens een wedstrijd van hun nationaal elftal in het ziekenhuis belandden door een hartziekte, 2,66 x groter was dan op andere dagen.

De vooruitzichten zijn vooral onheilspellend voor mannen: hun risico verdrievoudigt op wedstrijddagen. Het risico op hartfalen bij vrouwen daarentegen verdubbelt niet eens.

Dit grote verschil tussen mannen en vrouwen kan worden verklaard door de genderverschillen en/of door verschillen in de mate er belangstelling is voor voetbalwedstrijden of kwetsbaarheid voor emotionele triggers.

Voor mannen is het kijken naar een voetbalwedstrijd dus bijna even gevaarlijk als het meemaken van een aardbeving.

De artsen verklaren de stijging van de cardi-vasculaire noodsituaties door de emotionele stress die ontstaat tijdens het kijken naar wedstrijden, maar ze wijzen ook op de lifestyle. Voetbalfans leven ongezond tijdens een WK: ze hebben te weinig slaap en ze eten te veel junk food en drinken te veel alcohol.

De grootste pieken in het aantal ziekenhuisopnames voor hartaanvallen en hartritmestoornissen waren tijdens een wedstrijd tussen Duitsland en Argentinië en een belangrijk verlies voor Italië.

Belangrijke tip van de cardiologen: geniet van de wedstrijd, maar bedenk wel dat het altijd maar voetbal blijft, de belangrijkste bijzaak ter wereld.

Lees ook:Het gebroken hart in handen van de cardioloog
Lees ook:Vrouwen beleven het WK Voetbal nog intenser dan mannen
Lees ook:Nederlandse single meer van ‘Hup een partner’ dan van ‘Hup Oranje!’
Lees ook:Meer partnergeweld tijdens de WK, of ‘we’ nou winnen of verliezen
Lees ook:Er is een direct verband tussen porno kijken en echtscheiden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>