Voor vrouwen is het echt moeilijker om te stoppen met roken dan voor mannen

Er komen in verhouding steeds meer rokende vrouwen. Steeds meer mannen stoppen en steeds meer vrouwen paffen door.

Dat komt mede doordat het voor vrouwen, net als met snoepen, moeilijker is om te stoppen, omdat vrouwenhersenen anders reageren op nicotine dan mannenhersenen…….

Onderzoekers van de universiteit van Yale bestudeerden hersenen van 52 mannen en 58 vrouwen, waarvan ongeveer de helft rokers.

De deelnemers moesten een week stoppen met hun ongezonde gewoonte, vervolgens hielden de wetenschappers hun hersenen in de gaten met scans.

Daaruit bleek dat wanneer iemand rookt, het aantal receptoren van nicotine in de hersenen toeneemt, iets wat de gewoonte tot roken versterkt. Rokende mannen hebben meer van deze receptoren dan hun iet-rokende seksegenoten, maar bij de vrouwelijke rokers was dat niet het geval. Dat betekent dat dames vooral verslaafd zijn door andere factoren als nicotine, zoals de geur of het vasthouden van de sigaret.

Onderzoekster Kelly Cosgrove: “Deze resultaten zijn belangrijk voor de behandeling van mensen die willen stoppen met hun ongezonde gewoonte. De meest van de huidige behandelingen zijn gebaseerd op vervangingstherapie van nicotine, maar deze studie toont aan dat vrouwen meer baat hebben bij andere vormen zoals gedragstherapie of ontspanningstechnieken.”

Waarom vrouwen en mannen anders reageren op nicotine is niet bekend, maar het kan te maken hebben met het niveau van progesteron. Het niveau van dit vrouwelijk hormoon schommelt tijdens de verschillende fases van de maandcyclus. Die is bijvoorbeeld veel hoger na de ovulatie. Een hoger niveau van progesteron werd in verband gebracht met een lager aantal nicotinereceptoren, wat suggereert dat dit hormoon indirect deze receptoren blokkeert.

Lees ook:Vrouwen zijn gemotiveerder om te stoppen met roken, maar toch kunnen mannen het beter
Lees ook:Vrouwelijk progesteron zet sperma aan tot eindsprint
Lees ook:Man heeft van bier 2x zoveel plezier als vrouw
Lees ook:Oestrogeen zorgt voor boze vrouwen
Lees ook:Rookverslaving? Vrouwen zijn stress-smokers en mannen pret-paffers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>