Honden met mannelijke baasjes zijn agressiever dan die met een bazin

Zo baas, zo hond. Wanneer het baasje maar agressief genoeg is, krijg je zelfs een labrador nog vals.

Hoeveel invloed het begeleidende menspersoon heeft op de viervoeter blijkt wel uit het feit dat honden die met een mannelijke baas uit wandelen gaan 4x zulk agressief gedrag vertonen als zij die met een vrouwelijke bazin de ronde doen…….

Dit blijkt uit onderzoek van de Tsjechische Mendel University naar het wandelgedrag van 2000 honden.

De wetenschappers bestudeerden het effect van de leeftijd, geslacht en grootte van de hond, het geslacht van zijn baasje en het gebruik van een leiband op het gedrag van de hond.

De verrassendste vaststelling was wel dat het geslacht van het baasje het meeste invloed heeft op het gedrag van de hond ten opzichte van zijn soortgenoten.

“We veronderstellen dat de agressiviteit van een hond tijdens een wandeling in verband staat met de agressieve neigingen en impulsiviteit van zijn baasje”, schrijven Petr Reza en zijn onderzoeksteam. “Honden zijn namelijk perfect in staat om het sociale en communicatieve gedrag van mensen te lezen en na te bootsen.”

Opvallend is ook dat de aan- of afwezigheid van een leiband een groot verschil kan maken. Zo snuffelden loslopende honden meer aan elkaar, maar bedreigden ze elkaar ook 2x minder vaak.

“Dat is hoogstwaarschijnlijk omdat de honden gefrustreerd zijn wanneer ze aan een een leiband lopen”, aldus Inga Fricke van de Sheltering and Pet Care Issues van de Amerikaanse Humane Society. “Dat noemen we leibandfrustratie of zelfs leibandagressie.”

Tenslotte werd ook vastgesteld dat vrouwelijke honden zich zowel amuseren met mannelijke als met vrouwelijke soortgenootjes, maar dat mannelijke honden minder geneigd zijn om met hun geslachtsgenoten te spelen.

“Dat is logisch”, zegt Lisa Peterson van de American Kennel Club. “Vrouwtjes voeden puppy’s op en moeten vaak met hen spelen. Dat hoort bij de verzorging en opvoeding, dus zijn ze genetisch voorbestemd om meer te spelen.”

Lees ook:Honden zijn aanhaliger met mannen dan met vrouwen
Lees ook:Toch waar: baas lijkt op hond
Lees ook:Dog-tinderen: omdat de baasjes elkaar wel willen vinden
Lees ook:Als je beter met de kat dan met je partner kunt lullen
Lees ook:Jouw hond begrijpt heel goed wat je zegt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>