Ouders die een kindje verliezen, lopen meer kans om zelf jong te sterven

Iedereen die het in zijn (naaste) omgeving heeft meegemaakt weet het. Het verliezen van een kind is echt het gruwelijkste wat je op aarde kunt overkomen.

Het snijdt vaders en moeders doormidden en daardoor veelal ook relaties.

Het gebroken hart van het verlies van een kind gaat nog veel verder dan bij een partner.

Ouders van wie hun kindje stierf nog voor de 1e verjaardag, hebben zelf 2 tot 4x meer kans om in de 10 daaropvolgende jaren te overlijden………….

Britse onderzoekers bekeken de achtergrond van overleden vaders en moeders in de periode 1971-2006 uit Schotland, Engeland en Wales.  De resultaten werden gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift ‘BMJ Supportive and Palliative Care’.

In Schotland, waar gegevens van gestorven ouders tussen 1991 en 2006 werden bestudeerd, blijkt wie een kind in zijn of haar 1e levensjaar verliest, meer dan dubbel zoveel kans te hebben om in de 15 jaar na dat overlijden zelf te sterven of weduwe of weduwnaar te worden.

Hetzelfde geldt voor wie een doodgeboren kind kreeg. In Engeland en Wales werden enkel overleden moeders bestudeerd die stierven tijdens de 35 jaar tussen 1971 en 2006.

De wetenschappers concluderen dat de vrouwen uit die gebieden ruim 4x meer kans hebben snel te overlijden als ze een kind verloren hebben. Het onderzoek toont ook aan het rouwproces een blijvende impact heeft, want de Engelse en Welshe moeders hebben zelfs 25 jaar na het verlies van hun kind nog 1 1/2 x meer kans sneller te sterven dan andere vrouwen.

Het onderzoeksteam benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om te achterhalen wat de precieze doodsoorzaken zijn van rouwende ouders. Zo kan het zijn dat ze vaker zelfmoord plegen of verslaafd raken aan alcohol en/of drugs.

Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Elke dag zijn er 150 Nederlanders wiens geliefde sterft
Lees ook:Sterven van liefdesverdriet? Yep, het kan
Lees ook:Mensen gaan minder vaak vreemd, maar scheiden vaker
Lees ook:Iedereen kan de vader zijn

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>