Een werkster hebben geeft schuldgevoel

Hadden we het in ons vorige bericht vooral over rommel en stinkzooi maken in huis. Nu gaat het erom: en wie ruimt dat dan op?

De verdeling van huishoudelijke taken blijkt een hot issue bij stellenen ik bepleit dan ook al jaren de werkster bij een dubbel inkomen.

Hoewel die op zich ook weer voor stress kan zorgen als je geen goede afspraken maakt.

Laatst was ik bij kennissen op bezoek die een heel groot huis hebben en ze waren met z’n allen heel druk aan het opruimen geslagen op maandagavond. ‘

Ja, want morgen komt de huishoudelijke hulp’, zo legde me de vrouw des huizes uit. ‘En dan wil ik niet dat het een al te grote puinhoop is’, vervolgde ze.

Het lijkt de omgedraaide wereld. Je huis opruimen voordat de professional komt. Een werkster hebben is fijn en kan veel gekibbel over huishoudelijke taakverdeling voorkomen, maar bezorgt ook schuldgevoelens……………

Dat blijkt uit onderzoek van sociologe Sjoukje Botman. Zij promoveert op een onderzoek naar de huishoudelijke hulp van de 21ste eeuw. Volgens Botman worstelen opdrachtgevers met de ongelijkheid in situatie.

Het schuldgevoel ontstaat omdat de werkster werkzaamheden verricht die mensen zelf niet leuk vinden om te doen. Dat maakt het ook moeilijk om thuis te zijn als de poetsmevrouw (of heel soms: poetsmeneer) komt. De bewoners willen liever niet zien hoe iemand anders het vuile werk opknapt.

En als ze thuis zijn weten ze zich van beide kanten vaak geen houding te geven. De werkster weigert bijvoorbeeld een kopje koffie, omdat niet duidelijk is of dit binnen de werktijd valt of dat het in eigen tijd is en er dus langer doorgewerkt dient te worden.

Volgens Botman moeten werkgevers dan ook vooral duidelijker zijn tegenover hun hulp. Communiceren dus. Wie laat weten dat zij goed of juist slecht werk doet, maakt het voor beide partijen gemakkelijker.

Lees ook:Mannen stellen een gepoetst huis nog meer op prijs dan vrouwen
Lees ook:De sloof in huis is nog altijd vrouw
Lees ook:Mannen betalen hun werkster meer dan vrouwen
Lees ook:Hoe meer macho ‘s mans baan is, des te minder hij uitvoert thuis
Lees ook:Genetische codering: vrouwen hebben meer poetsneigingen dan mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Een werkster hebben geeft schuldgevoel

  1. Pingback: Carrièrevrouwen doen zelf ook nog het liefst de was, de strijk en de poets | Relatie

  2. Pingback: Mannen stellen een gepoetst huis nog meer op prijs dan vrouwen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>