Liegen: vele kleintjes maken 1 grote

liegen

Het vertellen van kleine leugens, de zogeheten leugentjes om bestwil, activeert een gebied in de hersenen waardoor er gemakkelijker grotere leugens worden verteld. We doen het allemaal weleens, maar het moet geen gewoonte worden, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

In het hersenengedeelte de amygdala, zetelt ons moreel besef. Hoe vaker er kleine leugens worden verteld, hoe minder snel dit gedeelte getriggerd wordt.

Aan 40 paren werd gevraagd hoeveel centen er in een pot zitten. Hen werd erbij verteld dat zij een financiële beloning zouden krijgen als hun schatting nauwkeurig zou zijn. Daarna werd gezegd dat liegen over het aantal centen voordelig voor de een, maar nadelig voor hun partner zou zijn, werd er in eerste instantie lichtelijk overdreven. Dit leidde tot een sterke reactie in de amygdala, blijkt uit hersenscans. Maar: hoe vaker werd overdreven, hoe minder groot de amygdala-reactie was.

Onderzoeker dr. Tali Sharot: “Als we voor persoonlijk gewin liegen, produceert onze amygdala een negatief gevoel waardoor de mate waarin we bereid zijn dat te doen beperkt wordt. Deze reactie verdwijnt echter als we doorgaan met liegen. Hierdoor kunnen leugentjes om bestwil leiden tot het vertellen van grotere leugens.”

De wetenschappers vermoeden dat hetzelfde principe kan verklaren waarom geweld kan escaleren. Ze willen vervolg-onderzoek om te checken of daden van oneerlijkheid inderdaad gekoppeld zijn aan een afgestompte emotionele reactie, en of hetzelfde effect optreedt bij ander gedrag.

Lees ook:Hoe je een rad voor ogen gedraaid wordt bij online daten
Lees ook:Waarover liegen partners het meest tegen elkaar?
Lees ook:Mensen liegen het makkelijkste per sms
Lees ook:Financiële ontrouw is het nieuwe overspel
Lees ook:Vrouwen liegen over hun leeftijd en om mannen te sparen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>