Zo, die meurt uit z’n mond zeg!

Halitose, letterlijk ‘akelige lucht’, is de wetenschappelijke term voor een stinkende adem

Die wordt veroorzaakt wordt door bacteriën in je mond, immers daar begint de spijsvertering.

Speeksel is van levensbelang voor het wegspoelen van bacteriën die een slechte adem veroorzaken.

Wanneer de productie ervan vermindert, steekt de onaangename geur al snel de kop op. Dit verklaart ook de ochtendadem, waarmee je soms een leger op afstand kunt houden……

Er zijn een aantal zaken waardoor een stinkende giechel verergert:
Allereerst natuurlijk als je niet voldoende drinkt en je mond reinigt.

Maar wie bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt, belandt in ketose, een verbrandingsproces dat vetten en proteïnen omzet in energie omdat er weinig suikers aanwezig zijn. Hier vallen met name vrouwen enorm goed van af, maar het gaat gepaard met de productie van chemicaliën die een slechte geur achterlaten in je mond. Extra tanden poetsen, flossen en tong schrapen helpen maar kort. Neem maar een kauwgummetje.

Van een infectie aan de luchtwegen, kun je ook als de beren gaan stinken. Het slijm met bacteriën uit je neus en sinussen vinden namelijk hun weg naar keel en mond. Dit geldt ook voor sinusitis, bronchitis en longontsteking.

Onderzoek heeft aangetoond dat de darmen van mensen met obesitas extra gevoelig zijn voor bepaalde organismen die een specifiek gas afscheiden dat voor een slechte adem zorgt. Hoewel deze microbe bij gemiddeld 7 op de 10 mensen aanwezig is, zorgt overgewicht voor een verhoogde concentraties ervan.

En tenslotte: wie ‘s nachts door zijn mond ademt, loopt extra risico op rioolucht. Niet alleen legt het de productie van speeksel stil, door de lucht in de mond- en keelholte droog je nog verder uit. Direct en veel drinken is het advies!

Lees ook:Vrouwen beoordelen mannen op hun (on-)frisse adem
Lees ook:Stink je uit je giechel? Neem een espresso!
Lees ook:O jee, ik stink uit mijn b*k!
Lees ook:De Internationale Dag van de Frisse Adem
Lees ook:Ontslagen en gescheiden vanwege een slechte adem

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>