De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten

Jeremy-Meeks

Zeker 12 medewerkers van Nederlandse tbs-klinieken hebben de afgelopen 3 jaar een seksuele relatie gehad met een patiënt. Dat blijkt uit informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Persbureau ANP vroeg de gegevens op.

In de periode 2014, 2015 en 2016 werd telkens 4x melding gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de IGZ te melden.

Het ministerie van Veiligheid & Justitie laat weten dat (seksuele) relaties tussen medewerkers en patiënten ontoelaatbaar zijn. “Doorgaans volgt in dergelijke gevallen een ontslagprocedure voor de betrokken medewerker”, aldus het ministerie in een reactie.

Het is niet bekend welke klinieken de meldingen hebben gedaan. Wel stelde de Inspectie Veiligheid en Justitie eerder vast dat tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven vorig jaar medewerkers heeft ontslagen om deze reden. Een patiënt die niet was teruggekomen van verlof had zich volgens mediaberichten zelfs bij een medewerkster thuis schuilgehouden.

Overigens zijn bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maar 4 relaties bij 3 klinieken gemeld in dezelfde periode. Dat komt waarschijnlijk doordat de betrokken patiënten niet allemaal tbs met dwangverpleging hadden. Relaties moeten alleen in die gevallen worden gemeld, maar dat hoeft niet bij bijvoorbeeld patiënten met tbs met voorwaarden.

Het aantal van 12 is vergelijkbaar met de jaren ervoor. In de 5 jaar tot 2014 werd 18x melding gemaakt van seksuele relaties tussen personeel en patiënten. Toen bleek ook dat niet alle incidenten werden gerapporteerd. Volgens de IGZ is niet bekend of er nog steeds te weinig meldingen binnenkomen. “Over meldingsbereidheid en mogelijke onderrapportage kunnen we niets zeggen”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:Verpleegster die relatie aanknoopt met patiënt is ongeschikt voor het vak
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:De plastisch chirurg maakt je wel (een tikkie) jonger, maar niet aantrekkelijker
Lees ook:Justitie filterde dit jaar reeds 60 foute types uit de kinderopvang-branche
Lees ook:Brabantse huisarts geschrapt na aangaan (seksuele) relaties met patiëntes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>