Dat verliefdheid ons blind maakt, is maar goed ook!

love_is_blind_by_HelJhonLiefde maakt blind, wil het gezegde, maar dat natuurlijk incorrect. Verliefdheid maakt blind.

Door de roze bril der bekoring zie je van je lief totaal niets slechts en ieder moment dat je samen bent, doet je vol (verliefde) energie stromen.

Het is een fantastische uitvinding van Moeder Natuur om de hormonen zo hun werk te laten doen. Want ten eerste zouden er anders nooit relaties ontstaan en hoe langer die blindheid duurt, des te leuker en bestendiger blijft de verbintenis ook……

Professor Viren Swami van de universiteit van Westminster in Londen legt dit fenomeen uit: “Wanneer je verliefd bent, idealiseer je de persoon waar je van houdt. Je schat je partner aantrekkelijker in. Verliefde mensen hebben de neigng te denken dat hun geliefde mooier is dan zijzelf.”

Dit is enorm belangrijk in de evolutionaire psychologie, want je voelt daardoor dat je goed bezig bent. Je zelfvertrouwen en energie krijgen namelijk een boost als je met die ene samen bent die je ontzettend aantrekkelijk vindt. Het maakt je blij en stralend.

Eigenlijk kun je zeggen dat de verliefde jij de beste versie is van jezelf, zeg ik altijd. Je wordt guller, blijer, vergevingsgezinder en je gunt iedereen dat ombesterflijke liefdesgeluk wat door je lichaam giert.

Als je je nieuwe vlam niet op een voetstuk zou zetten, gaat het mis in de relatie.

Onderzoekers kunnen inschatten hoe stabiel een relatie is door te kijken in welke mate geliefden hun partners idealiseren. Dit is ook een indicator van hoeveel liefde er is in een relatie”, aldus Swami.

Mensen idealiseren hun nieuwe geliefde het meest in de eerste 3 maanden. Het effect ervan blijft wel nog lang nazinderen. Dit heet het aura-effect. Dit betekent dat wanneer je iemand leuk vindt die ook lichamelijk aantrekkelijker voor je wordt.

De theorie van professor Swami wordt ondersteund door een Nederlandse studie uit 2011 die 70 paren ondervroeg om hun eigen uiterlijk en dat van anderen te beoordelen. Daaruit bleek dat mensen in een relatie elkaar een hoger cijfer geven.

De onderzoekers concludeerden dat verliefden elkaars troeven ophemelen en de negatieve kantjes negeren. Hierdoor lijkt hun relatie aantrekkelijker en stabiliseert dit hun band op lange termijn.

Deze vorm van positivisme biedt een gevoel van zekerheid. Andere potentiële partners lijken zo minder aantrekkelijk, want de band tussen geliefden sterker maakt en uiteindelijk weer zorgt voor de instandhouding van de soort. Bingo!

Lees ook:Gebrek aan seks en spontaniteit maakt dat 60% ongelukkig is in relatie
Lees ook:Roze brillen werken beter dan beentjes op de vloer
Lees ook:Verliefde mensen vinden elkaar echt het aller mooiste!
Lees ook:Deze 9 gekke dingen gebeuren er als je ‘het echt te pakken hebt’
Lees ook:Elke dag zijn er 150 Nederlanders wiens geliefde sterft

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>