Op je 25ste heb je de meeste sociale contacten

Onderzoek van een aantal jaren terug liet zien dat we op ons 21ste de meeste vrienden hebben. Daarna komt de verkering, de relatie, het afstuderen, de carriere en het gezin, wat veel tijd opslokt.

Maar het gaat natuurlijk ook om de definitie van vriendschap. Soms blijken mensen kennissen, bekenden of bevriende collega’s. En een handvol echte vrinden is een enorme rijkdom.

Gemiddeld neemt de omvang van het sociaal leven van iemand af na het 25ste levensjaar.

Dat concluderen onderzoekers van de Finse Aalto universiteit en de universiteit van Ofxford op basis van 3,2 miljoen Europese mobiele telefoongegevens.

In het onderzoek werd gekeken naar hoe vaak en hoe lang er werd gebeld met bepaalde personen. Mensen van 25 jaar of jonger hadden daarbij meer herhaaldelijk telefonische interactie dan in welke andere leeftijdsgroep dan ook. Vrouwen bellen meer en langer dan mannen.

De daling in sociale interactie zet gemiddeld zo’n 20 jaar door, tot een leeftijd van 45. Hierna stabiliseert het aantal waarna het vanaf een leeftijd van 55 weer verder afneemt.

Onderzoekster Sarah Gomillion denkt dat de verandering plaatsvindt omdat mensen die ouder worden andere dingen in het leven belangrijk gaan vinden. “Grote mijlpalen in het leven vinden doorgaans plaats op latere leeftijd. Zaken als trouwen of kinderen krijgen, leiden er toe dat mensen op sociaal gebied hun tijd investeren in slechts een paar familieleden en vrienden.”

Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen maken in hun jeugd veel meer vrienden, maar raken ze ook sneller weer kwijt. Vrouwen vormen minder, maar hechtere vriendschappen, die vaak een leven meegaan. Onder de 40 hebben mannen meer contact met hun vrienden, daarboven zijn het juist vrouwen die meer doen met hun vriendinnen.

Lees ook:Op 21-jarige leeftijd hebben we de meeste vrienden
Lees ook:Vriendschap duurt 7 jaar
Lees ook:Elke liefdesrelatie kost je 2 vrienden
Lees ook:20′ers en 50′ers zijn het gelukkigst
Lees ook:Een handvol vrienden is een enorme rijkdom

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>