Trouwjurken passen voor de fun en JA zeggen tegen jezelf

Niet om te trouwen, niet om te houwen: de nieuwste rage onder vriendinnen is uren aan een stuk jurken passen, gewoon voor de lol. Nederlandse bruidswinkels kunnen de vraag amper aan. “Passen, maar niet kopen, is ook bij ons een echte sport geworden,” zeggen de winkeliers.

Maar ook als er geen partner is, worden er wel jurken gekocht of genaaid. Trouwen met jezelf is namelijk hip. We schreven er reeds vaker over. De 37-jarige Juul uit Nijmegen vertelt erover bij RTL Nieuws.

3 jaar geleden concludeerde ze dat ze geen zin meer had in die ‘hele datingmolen’. Geluk in de liefde had ze niet. “Het lukte me niet de ware te vinden. In 2013 besefte ik dat ik aseksueel ben; vind maar eens iemand die daar hetzelfde in staat als jij, en een relatie wil zonder seks. Ondoenlijk.”

Ze las een boek over trouw zijn aan jezelf, en ontdekte dat ze dat al jaren niet meer was. “Ik wilde geen dingen meer doen omdat de maatschappij dat van me vroeg. Soms droeg ik kleren, of deed ik dingen, waarvan ik dacht: ‘zo bén ik helemaal niet’.” Waarop haar moeder gekscherend zei: ‘Juul, waarom trouw jij niet met jezelf?’

Ze stuurde trouwkaarten naar vrienden en familie, kocht een trouwjurk, bestelde een taart en regelde een prachtlocatie voor een groot, spetterend feest. Haar vrienden en familie reageerden eerst lacherig. “Het is ook wel een beetje gek. Maar ik had een heel proces doorlopen, met een relatietherapeut, goede boeken over intimiteit met jezelf, workshops om naar jezelf te luisteren. Mijn vrienden en familie stonden er dan ook allemaal achter. En mijn zus was getuige.”

Illustratie: Een ‘dikke, vette liefdesverklaring aan jezelf’, noemt Barbara Tammes haar pennenvrucht ‘Het Trouwboekje – een handleiding voor een gelukkig huwelijk met jezelf’. Een doeboek dat de lezer begeleidt bij het doen van een aanzoek aan zichzelf; met wie ga ik nu eigenlijk trouwen, via de ceremonie; wat ga ik beloven, naar het huwelijk; wat mag ik verwachten? Tammes maakt van dit zelfhuwelijk een feestje op papier, met een bruidstaart in de vorm van een in te kleuren mandala, en een huwelijksalfabet, zoals op menig bruiloftsfeest ten gehore wordt gebracht. Voor wie wil is er ook nog een trouwring, een website en een workshop. Met jezelf trouwen omdat je pas oprecht van een ander kunt houden als je eerst van jezelf houdt.

Lees ook:Wat wil de zoekende single van in de 50, 40, 30, 20 ?
Lees ook:Française trouwt met haar geliefde, die in 2009 overleed
Lees ook:Belgische vrouw trouwt zaterdag met zichzelf
Lees ook:Dochter Obama ten huwelijk gevraagd met 150 stuks vee
Lees ook:Steeds meer mensen gaan zonder hun partner op vakantie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>