Online daten: dat is geen liefde op het eerste, maar op het tweede gezicht

jamesbond-tinderAlles is relatief en smaken verschillen. En dat is maar goed ook, anders hadden we het spreekwoord ‘op ieder potje past een dekseltje’ immers niet.

Niet alleen schuilt de schoonheid van iemand in de ogen (en het brein) van de waarnemer, dit wordt ook bepaald door hetgeen hij of zij daarvoor gezien heeft…

Zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de University of Sydney (Australië), waarover is gepubliceerd in Scientific Reports.

Vandaag de dag vinden steeds meer mensen elkaar via online dating sites en apps zoals Tinder, OK Cupid en e-Harmony. Op zulke websites zijn foto’s te zien van mensen die een partner zoeken. Deze foto’s worden achter elkaar getoond.

In een experiment zagen vrouwelijke studenten 60 verschillende profielfoto’s achter elkaar. Bij elke foto moesten ze aangeven of de persoon erop aantrekkelijk was of niet. De selectie ~het wel of niet willen afspreken met diegene~ bleek vaak gebaseerd op het plaatje, een vorm van liefde op het eerste gezicht, aldus VU-onderzoeker Erik van der Burg.

Maar daar gaat wel iets aan vooraf. “Als iemand aantrekkelijk is en voldoet aan de criteria van een potentiële partner, dan druk je de ‘ja’-knop in en anders op de ‘nee’-knop. Na het indrukken van de knop verschijnt je volgende potentiële prins of prinses en maak je nogmaals een keuze of deze persoon voldoet aan jouw ideaalplaatje, etcetera.”

Het blijkt dus sterk af te hangen van de profielfoto die men zojuist heeft waargenomen. Die wordt namelijk aantrekkelijker wanneer de voorgaande minder was. Wanneer iemand dus aantrekkelijk wordt bevonden, dan is dat dus in feite een soort liefde op het tweede gezicht.

Dit alles is te verklaren uit het feit dat hersenen traag werken. Als we een gezicht zien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal dit niet direct verdwijnen. “Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen”, aldus Van der Burg.

Lees ook:Liefde op het vierde gezicht
Lees ook:Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?
Lees ook:Angelina Jolie heeft geen ideaal gezicht. Shania Twain wel
Lees ook:Waar zit liefde en waar begint seks?
Lees ook:Zeg dit niet tegen een vriend(in) met gebroken hart

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>