Daten met een handicap

Uit een recente studie van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) blijkt dat ruim eenderde van de verstandelijk beperkten zich weleens eenzaam voelt.

Steeds meer mensen met een verstandelijke handicap zitten dan ook op het internet op zoek naar een maatje, minnaar of meer…..

De tendens is niet zonder risico’s, want het gaat om een kwetsbare groep, schrijft het AD vandaag.

Sommige datingsites proberen problemen voor te zijn door kennismakingsgesprekken te voeren en bijvoorbeeld mensen met een te zware verstandelijke beperking en patiënten met psychische stoornissen, zoals borderline te weren.

En op vriendenvoorhetleven.nl kunnen alleen gehandicapten zich aanmelden, en uitsluitend in overleg met een begeleider. Bij twijfel moet de beperking worden aangetoond met een CIZ-indicatiebesluit.

Oprichtster Dilys Derksen: “Zo willen we voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van onze leden. Als het niveauverschil tussen twee mensen te groot is, opent dat deuren voor mensen die kwaad in de zin hebben.”

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Tineke Bontes (52) vindt deze aanpak naïef. “Kansen op misbruik verklein je niet door alleen mensen met verstandelijke beperkingen toe te laten. Binnen die groep zijn veel slachtoffers, maar ook daders. Kijk naar zorginstellingen: daar is de kans op seksueel misbruik of huiselijk geweld veel groter dan in een normale thuissituatie.’

Ook één van haar cliënten had een nare ervaring toen ze ging internetdaten. “Zij sprak af met een jongen en die verwachtte meteen seks, zoals dat vaker gaat binnen deze groep. Zij wilde niet, maar het gebeurde toch, ook omdat ze dacht dat het normaal was.”

Lees ook:Daten voor mensen met een verstandelijke beperking
Lees ook:The Undateables en dan echt: daten met een handicap
Lees ook:Maak seks en relaties van mensen met verstandelijke beperking bespreekbaar!
Lees ook:Eindelijk datingsite voor gehandicapten
Lees ook:BNN gaat daten met gehandicapten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>