Dating-oplichters verschuiven hun werkterrein naar Facebook

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet, tegen 107 in 2012.

Gemiddeld raakten de slachtoffers €54.000,- kwijt aan een prins of prinses op een wit paard en dit gebeurt steeds vaker via Facebook……..

Dat meldt vandaag het AD.

Het is nog altijd slechts het topje van de ijsberg, want talloze slachtoffers die door een nepgeliefde worden getild, houden uit schaamte hun mond. Een van de slachtoffers zegt zelfs voor 1,5 miljoen euro te zijn opgelicht.

De veelal buitenlandse oplichters doen zich voor als een ander en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven. Meestal begint het met kleine bedragen, die vervolgens oplopen tot duizenden euro’s.

Voorheen waren vooral datingsites een populair ‘jachtgebied’ voor oplichters, die naar liefde hunkerende singles geld afhandig maken. Maar de laatste tijd vindt er een verschuiving plaats, zien medewerkers van de Fraudehelpdesk. Potentiële slachtoffers, vooral oudere, alleenstaande vrouwen, worden steeds vaker via sociale netwerksites zoals Facebook en LinkedIn benaderd.

Vooral op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren. Zo worden gemeenschappelijke interesses nagebootst, maar kan ook gekeken worden of er bij het potentiële slachtoffer wat te halen valt. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van foto’s van huizen.

Doordat leden van Facebook er vaak niet op uit zijn via het vriendennetwerk een relatie te vinden, zijn ze veel minder beducht op bedriegers dan mensen die gebruik maken van datingsites. Een ogenschijnlijk onschuldige ‘penvriendschap’ kan zo een dramatische wending krijgen.

Lees ook:Maak nooit geld over aan iemand met wie je online date!
Lees ook:Houdt bij online dating altijd je hand op de knip!
Lees ook:Dating-fraudeurs misbruiken foto’s gelauwerde Majoor Marco Kroon
Lees ook:Wees alert op de dating scammers!
Lees ook:Georganiseerde oplichters actief op dating-sites en -apps

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>