Dating-fraude: Kijk uit voor Tim Kuyt en consorten!

Enkele vrouwen zijn via de datingsite Relatieplanet in aanraking gekomen met een oplichter die zich Tim Kuyt noemt.

Hij zegt dat hij een Canadees is, geboren in Amsterdam, die sinds enkele maanden in Amstelveen woont. Momenteel verblijft hij op Cyprus voor zijn werk.

Nou echt niet hoor……..

Zo meldt vandaag fraudehelpdesk.nl

Deze zogenaamde Tim Kuyt vertelt vrouwen dat hij zich wil settelen in Nederland en een vrouw zoekt voor de rest van zijn leven. Hij was ooit verloofd, maar deze vrouw kwam om bij een auto-ongeluk. Er is een dochter, die inmiddels 18 jaar oud is, zo schrijft hij per e-mail.

De Fraudehelpdesk heeft enkele gegevens nagetrokken en daaruit blikt dat het Nederlandse telefoonnummer dat hij opgeeft (072 8080137) geregistreerd staat in Zuid-Afrika en dat deze man dus waarschijnlijk een oplichter uit Zuid-Afrika is. Ook lijken de e-mails naar het Nederlands te zijn vertaald met een vertaalmachine.

Meerdere vrouwen zijn benaderd door deze man. Voor zover bekend hebben zij nog geen geld naar hem overgemaakt, maar de praktijk leert dat het niet lang zou duren voordat deze man om geld zou vragen.

Relatieplanet heeft het profiel van deze man inmiddels van de site gehaald.

Veel datingfraude met vrouwen als slachtoffer komt van zogenaamde Amerikaanse militairen die op datingsites opduiken. Maar ook mannen worden benaderd door wulpse dames, bijvoorbeeld via Facebook. Uit schaamte zwijgen gedupeerden hier vaak over. Vaak zijn het eenzame 50-plussers.

Afgelopen week deed een 52-jarige Nederlandse haar relaas in Sp¡ts.

Elisabeth wordt op een datngsite benaderd door Roger, een Amerikaanse militair gelegerd in Afghanistan. “Tot dan toe was het eigenlijk alleen maar een spelletje. Tot hij mij benaderde en charmant begon te doen. Toen werd het steeds leuker. We hebben twee keer via de datingsite gechat en toen wilde hij MSN gebruiken, dat was makkelijker. Het viel me toen al op dat hij meteen zijn profiel van de datingsite had verwijderd. Maar hij vond mij zo leuk, hij wilde geen andere vrouwen meer ontmoeten. Inmiddels waren we elke dag aan het chatten. Toen heb ik ook mijn profiel van de site gehaald.”

Roger is half Nederlands, heeft zijn vrouw en drie kinderen verloren bij een ongeluk, en is bijna uitgediend. Over een paar maanden wil hij zich in Nederland vestigen. “‘Maar je komt niet meteen bij mij in huis!’, zei ik nog. Straks krijg ik die vent nooit meer de deur uit, dacht ik. Maar hij wilde wel alvast een koffer vooruit sturen naar mijn adres. Die koffer strandde ergens in Italië en om die door te kunnen zenden moest er geld op tafel komen. Zo begon het.”

In anderhalve maand tijd maakt Elisabeth €35.000,- over. Ze stuurt het via een betaalkantoor naar Ghana, waar een onderschikte van Roger zogenaamd zijn geldzaken regelt. Ook boekt ze geld voor de douane over naar een Italiaanse bankrekening. “Roger was inmiddels uit het leger en was in Italië druk bezig met die koffer. Hij had geen cent te makken en ik moest nog meer gaan betalen. Toen dacht ik: ‘hier klopt iets niet’. Ik had trouwens ook geen geld meer over en stopte met overmaken. Na een week of twee kreeg ik een sms uit Ghana dat Roger dood was.”

Elisabeth is bij lange na niet het enige slachtoffer. Volgens Fraudehelpdesk is datingfraude op dit moment het grootste probleem als het om oplichting via internet gaat. De gevolgen zijn vaak niet te overzien; gemiddeld raakt een slachtoffer bijna €145.000,- kwijt. En het aantal gevallen blijft alleen maar toenemen. Politie en justitie staan machteloos.

“Het was een moeilijke periode in mijn leven en zat niet lekker in mijn vel. Ik snap nog steeds hoe ik hier in heb kunnen trappen maar normaal had ik dit nooit gedaan. Ik heb heel mijn leven altijd ieder dubbeltje moeten omdraaien en had net een kleine erfenis gekregen. Nu heb ik helemaal niets meer”, besluit Elisabeth.

Heeft u zelf wellicht ook gezonde argwaan ten opzichte van een digitale relatie? Of misschien wel van één van uw oudere ouders? Lees hier dan de tips van fraudehelpdesk.nl. en bekijk ‘The Love Trap’ van een Australisch TV-station.

Eigenlijk is de belangrijkste boodschap: zodra hij of zij aan de andere kant van de internetlijn over geld begint: KAPPEN!

Lees ook:TV-programma’s leiden tot echtscheidingen
Lees ook:Houdt bij online dating altijd je hand op de knip!
Lees ook:Franse president zegt NON tegen vrouw en stiefzoon die OUI willen zeggen
Lees ook:Zwarte Piet: toch maar niet……
Lees ook:Dating-oplichters verschuiven hun werkterrein naar Facebook

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dating-fraude: Kijk uit voor Tim Kuyt en consorten!

  1. Pingback: Liegen heet nu ‘Lancen’ en profielen staan er bol van | Relatie

  2. Gerda

    Dit soort fraudezaken zijn inderdaad een hype en niet zo frequent in het nieuws. Sinds half december 2013 had ik een zgn ierse vriend die vanuit london naar australie aan het varen was. Ook hij was zijn vrouw verloren door een auto ongeluk, had een dochter. en kwam in moeilijkheden onderweg door piraten in de Chinese Zuidzee (de navigatie van het schip was stuk, de kapitein kon zeker niet navigeren?) of ik even 950 euro wilde storen zodat hij zijn spaargeld 350.000 britse ponden naar mij kon sturen. Hij was zo verliefd als hij terugkwam gingen we meteen trouwen. Ja wat dacht je nou zelf? toen ik zei dat ik eerste een storing van hem verwachtte om mij schadeloos te stellen, vroeg hij of ik hem niet geloofde… de foto was van een beroemde zakenman uit amerika, het telefoonnr verwees naar Nigeria en hij had een Yahoo email adres. Nooit meer iets van gehoord. De verhalen heb ik nog dus als je ze wilt hebben???

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>