Leeftijd man cruciaal bij al dan niet slagen ivf

IVF

Leeftijden van de respectievelijk ei- en zaad-celgevers zijn van invloed op de succeskansen bij een ivf-behandeling.

Zo blijkt uit onderzoek van de University of Harvard, dat gepresenteerd werd tijdens het jaarlijks congres van het Europees Genootschap voor Menselijke Voortplanting & Embryologie in Genève.

Ze bestudeerden 19.000 ivf-cyclussen bij 8000 paren en kwamen tot de conclusie dat oudere mannen een lagere kans hebben een kind te verwekken dan jongere mannen met een vrouwelijke partner van dezelfde leeftijd. Dat staat haaks op de aangenomen wijsheid dat mannen hun leven lang onverminderd vruchtbaar blijven.

Mannen in de leeftijdsgroep 40-42 jaar hebben reeds een 46% lagere kans om via ivf een kind te verwekken dan mannen tussen de 30 en 35 jaar, in het geval de leeftijd van de moeder onder de 30 is. 35-jarige vrouwen hadden een aanmerkelijk hogere slagingskans wanneer hun mannelijke partner onder de 30 is dan wanneer hij midden-30 is.

De resultaten bevestigen in plaats daarvan het beeld dat spermamutaties en een daling van het aantal zaadcellen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij oudere mannen, zowel bij natuurlijke als kunstmatig geassisteerde bevruchtingen.

Uit andere onderzoeken is gebleken dat de zaadcellen van oudere mannen vatbaarder zijn voor genetische fouten, die in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van autisme en schizofrenie bij kinderen. De wetenschappers benadrukken dat er nog meer onderzoek nodig is om duidelijkheid te scheppen over het effect van leeftijd op de mannelijke vruchtbaarheid.

Lees ook:Zonnebaden is goed voor het sperma, maar doe het zonder hamburger!
Lees ook:Kinderwens? Hollandse pot is goed sperma-voedsel!
Lees ook:Oude vaders verwekken meestal dochters
Lees ook:Vrouwen willen hooggeschoold zaad!
Lees ook:Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>