A.s. moeders moeten gezond leven, maar a.s. vaders ook!

Het glas wijn en de sigaret laten staan en vooral gezond eten en bewegen. Het zijn belangrijke zaken voor vrouwen die zwanger willen worden en het zijn. Maar ook voor de vader. Zo blijkt uit een onderzoek van Sara Pauwels die daar deze week op promoveert aan de KU Leuven.

190 stellen werden gevolgd, waarvan al 40 voor de zwangerschap. Ongezonde voeding van de vader in wording vergroot de verandering in het uitlezen van dna van bepaalde genen, waardoor er een groter risico is op obesitas voor het kind. Hoe groot die invloed is, is nog onduidelijk. Maar het kan geen kwaad om ook als vader er op voorhand een gezonde levensstijl op na te houden.

Er wordt een periode van 3 maanden gehanteerd, omdat de aanmaak van spermacellen dat duurt. “Alles wat je in die periode eet, kan invloed hebben op de productie van zaadcellen,” aldus begeleidend hoogleraar Lode Godderis. Al benadrukt hij ook dat 3 maanden een richtlijn is.

Lees ook:Eerst afstuderen, dan pas trouwen: dan word je minder snel vet!
Lees ook:Een oud zaadje is naatje!
Lees ook:Ben je intelligent? Zeg maar ‘dankjewel mamma!’
Lees ook:Van kinderen krijgen worden zowel mannen als vrouwen dik
Lees ook:Eerst een poosje ‘oefenen’ voordat je echt een kindje gaat maken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>