Van hardlopen wordt ook je sperma sneller

De wetenschap klaagt de laatste jaren steeds vaker overde kwaliteit van het Europese sperma. Mede omdat vrouwen en mannen op oudere leeftijd kinderen, wordt er een record aantal vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd.

Mannen die regelmatig gaan wandelen, joggen of op een loopband gaan, hebben gezonder sperma en ervaren minder stress. Zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of the Society for Reproduction and Fertility.

Voor dit onderzoek werden 280 mannen van middelbare leeftijd die weinig bewegen 6 maanden lang gevolgd. Deze mannen werden willekeurig in 3 groepen verdeeld.
Groep I moest 4 tot 6x per week 25 tot 30 minuten per sessie wandelen of joggen op een loopband. Groep II deed dit 2 tot 3x per week en 40 tot 45 minuten per sessie. Groep III deed dit in korte intervalperiodes met hoge en lage intensiteit 3x per week en 40 tot 45 minuten per sessie en groep IV trainde niet.

Er werden verbeteringen aangetroffen in het sperma van de mannen die een bewegingsprogramma volgen. Na een half jaar vertoonde hun zaad minder DNA-schade en was het over het algemeen gezonder (lees: meer en sneller). Ook ervoeren deze mannen minder stress.

De mannen die 25 tot 30 minuten per sessie en 3 tot 4x per week trainden, hadden de beste sperma-kwaliteit. Zij hadden 8,3% meer spermavolume, 17,1% verbeterde zaadcel-vorm, 14,1% meer geconcentreerde sperma en ze hadden 21,8% meer spermacellen.

De onderzoekers willen benadrukken dat onvruchtbaarheid onder mannen complex kan zijn en dat het veranderen van de levensstijl niet in alle gevallen invloed zal hebben.

Lees ook:Vrouwen willen hooggeschoold zaad!
Lees ook:Goede sociale contacten zijn beter voor de lijn dan zweten op de loopband
Lees ook:Gezinnen met een hond zijn actiever
Lees ook:Hekel aan joggen? Ga samen uit dansen!
Lees ook:Vrouwen tobben 1 maand per jaar over uiterlijkheden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>