Is het erg als ‘het mongooltje’ uitsterft?

Het zijn de knuffelberen van televisieprogramma’s, muziekconcoursen en ja zelfs van modeshows. Mensen met Down-syndroom, vroeger ‘mongolen’ genoemd.

Dat woord heeft in die context inmiddels een negatieve associatie gekregen, net als andere woorden die ingezet worden als scheldwoorden.

Dat terzijde. We vinden ‘Downers’ allemaal hartstikke OK, maar er zelf een baren: ho maar.

Tientallen bekende en onbekendere Nederlanders spreken daarom vandaag in een open brief in de Volkskrant hun zorg uit over de introductie van de NIP-test in Nederland. Daarmee kunnen zwangere vrouwen immers nagaan of hun kind Down heeft of niet.

De brief is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs, moeder van een Down-zoon en is o.a. ondertekend door cabaretier Herman Finkers, wielrenster Marianne Vos en zangeres Willeke Alberti.

De ondertekenaars pleiten ervoor de test niet standaard aan te bieden. “Hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op het syndroom van Down, hoe sterker we de richting uitgaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met Down. Een kind met het downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden.”

Lees ook:Relatie-therapie in het standaard verzekeringspakket
Lees ook:Ook al zie je elkaar in geen 60 jaar: Oude Liefde Roest Niet
Lees ook:‘Nakomertjes’: een uitstervend fenomeen
Lees ook:De wraaklust van vrouwen t.a.v. hun ex
Lees ook:Sperma uit de catalogus

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>