‘Help mijn man zit in de overgang’

manopause-coverVrouwen in de menopauze: haal alle cliché’s er maar bij en ze kloppen voor een groot deel ook.

Net als in andere fasen van haar leven met hormoonschommelingen (puberteit, zwangerschap) krijgt een vrouw in de overgang daar in mindere of meerdere mate last van.

Vaak hoor je dan de opmerking erbij dat mannen het maar makkelijk hebben, maar dat is niet het geval.

De mano-, peno- of andropauze zijn eigenlijk verkeerde benamingen. Tegenwoordig wordt dit ‘Late-Onset Hypogonadism’ genoemd: een laat ontstaan tekort aan testosteron, zo legt uroloog/seksuoloog Cobi Reisman vandaag uit in De Telegraaf.

Bij vrouwen heeft de menopauze een duidelijk begin en eind. Bij mannen gaat dit veel geleidelijker waardoor je in het begin niks aan een man zal merken. Hij zal zelf in het begin ook maar weinig in de gaten hebben.

“Bij een tekort aan testosteron voelt een man zich lusteloos, heeft hij weinig energie en weinig zin in seks, met als gevolg erectieproblemen en andere seksuele stoornissen”, legt Dr. Reisman uit.

De man heeft door daling van testosteron minder spieropbouw en last van stemmingswisselingen. Lichamelijke activiteiten kosten hem dan ook steeds meer moeite en hij wordt snel moe.

Om er zo min mogelijk last van te hebben staat een gezonde(re) leefstijl op nummer 1. Goede voeding en voldoende beweging zijn erg belangrijk. Maar vrouwen kunnen ook zeker helpen, volgens de uroloog.

“Het is belangrijk om een goede relatie te hebben en elkaar te steunen. De ervaring leert dat mannen in een relatie sowieso langer leven dan single mannen. De partner heeft daarbij ook een motiverende rol. Seksuele activiteit is namelijk gezond én prettig voor beiden en draagt bij aan de kwaliteit van leven.”

Lees ook:Testosteronbommen hebben slechte relaties
Lees ook:Relaxte mannen scoren beter dan de stresshanen
Lees ook:Dames: wat zijn lijf(stijl) verraadt over z’n libido en viriliteit
Lees ook:Nieuw vinger-onderzoek bewijst: vreemdgaan is van handen af te lezen
Lees ook:Mannen en de penopauze

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>