Bereken of je al aan een gezin moet beginnen of niet

EchoOnderzoekers van het Erasmus MC hebben een model ontwikkeld dat paren helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren.

Het geeft aan op welke leeftijd van de vrouw uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het gezin er 1, 2 of 3 zou willen.

Verder houdt het rekening met hoe belangrijk stellen het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt gerealiseerd.

Als ze bijvoorbeeld heel graag 2 kinderen willen krijgen, en ze daarom een kans van 90% willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is.

Als het paar van plan is om, indien nodig, IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen en wanneer ze genoegen nemen met een lagere kans van 75% op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij IVF.

De uiterste startleeftijd hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen. Zo moeten stellen die 3 kinderen wensen met een grote kans van 90% al beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden tot het 32e.

Als het paar van plan is om indien nodig gebruik te maken van IVF schuiven deze leeftijden 4 jaar op, net als bij 2 kinderen.

Het model is ontwikkeld om mensen te helpen met het plannen van hun gezin. Veel jongeren stellen het krijgen van kinderen uit zonder idee of het later nog wel zal lukken.

“Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek”, aldus onderzoeksleider Dik Habbema, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is. Het model houdt rekening met het gewenste aantal kinderen, de sterkte van de kinderwens, en de vraag of het paar eventueel vruchtbaarsheidsbehandelingen wil ondergaan.

De resultaten van het Rotterdamse onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.

Lees ook:Aantal Nederlandse baby’s bijna op crisisniveau
Lees ook:De bruid van nu is gemiddeld al 30 jaar
Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau
Lees ook:Vooral vrouwen tweede leg
Lees ook:Carrièrevrouwen en de teloorgang van de grote gezinnen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>