Mannen met grote ballen zijn testosteronbommen en slechte vaders

Tsja, om nou de ballen goed te wegen voordat je met een man in zee gaat is nou ook weer zowat. Maar dames: doe het toch maar!

Hoe groter de ballen van een man zijn, hoe groter zijn hoeveelheid testosteron en hoe meer aandacht hij had ook voor andere vrouwen, dit ten koste van zijn eigen nageslacht…

Dat blijkt uit onderzoek van antropologen van de Amerikaanse Emory University onder 70 vaders, waarover is gepubliceerd in PNAS.

De wetenschappers wilden uitzoeken waarom sommige vaders meer betrokken zijn bij het verzorgen van hun kinderen dan andere. Daarbij zochten ze niet naar culturele, economische of sociale factoren, maar specifiek naar biologische.

Alle 70 vaders leefden samen met hun kind tussen de 1 en 2 jaar oud en met de biologische moeder. Beide ouders werden afzonderlijk ondervraagd over de mate waarin de vader bijvoorbeeld het kind in bad stopte, het ververste, het te eten gaf, met het kind op doktersbezoek ging en thuis bleef als het ziek was.

Eerst werden het testosterongehalte en de grootte van de teelballen opgemeten. Daarna gingen de onderzoekers na hoeveel hersenactiviteit de vaders vertoonden in het beloningssysteem, het deel in de hersenen dat ook geassocieerd wordt met de motivatie om een goede vader te zijn. Dat terwijl ze blije, verdrietige en neutrale foto’s te zien kregen van hun eigen kinderen, en foto’s van vreemde kinderen en volwassenen.

Het bleek dat zowel het testosterongehalte als de grootte van de ballen omgekeerd evenredig is met de mate waarin de vader voor zijn kinderen zorgt. Mannen met een hoog testosterongehalte blijven druk op jacht op de mooiste vrouw, daardoor schiet de zorg voor kinderen erbij in. Mannen met een lager testosteronpeil en dus kleinere ballen zijn toegewijdere vaders.

Waarom de ballen van goede vaders kleiner zijn, staat nog ter discussie. Ofwel drijft de grootte van de ballen de mate waarin vaders gemotiveerd zijn om te zorgen voor hun kinderen? Ofwel krimpen de ballen van mannen zodra ze voor hun kinderen gaan zorgen, net zoals het testosteron afneemt als ze goede vaders worden?

In elk geval lijkt het mij dus een goede zaak dat vrouwen die zwanger willen worden en graag een zorgzame vader hebben voor hun kind, eerst eens aan uitgebreid ballenonderzoek doen!

Lees ook:Niet alleen verse moeders, maar ook verse vaders hebben minder sexdrive
Lees ook:Zeg het gewoon
Lees ook:Overspelige oom is zegen voor neefjes en nichtjes
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Waardoor mannen grotere leugenaars zijn dan vrouwen

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Mannen met grote ballen zijn testosteronbommen en slechte vaders

 1. Renzo

  Ik wist niet dat Diederik Stapel weer actief was….maar hij heeft nu de antropologie geinfiltreerd!

  Pff dit soort onderzoeken. Serieus?

    /   Reply  / 
  1. Dirkje van Bennekom Auteur

   Beste Renzo en anderen,

   De berichtgeving rond dit onderzoek is allemaal wat grotesk en lacherig, maar als je er goed over nadenkt is het helemaal geen onzin. En ook niet Stapelgek.

   Vrouwen zijn door de natuur immers zo geprogrammeerd dat ze als verwekker van hun kind het liefst een stoere machoman willen en als vader liever een zorgzame, wat zachtere man. De geschiedenis staat vol met voorbeelden daarvan.

   Vrouwen die verkeren met een testo-man weten ook dat ze altijd moeite zullen moeten blijven doen om bij hem ‘in beeld’ te blijven. Hij is er op gericht zijn zaad zo breed mogelijk (horizontaal) te verspreiden. Daarentegen gaat een vrouw verticaal op zoek, d.w.z. dat ze zo hoog mogelijk sperma wil bekomen.

   En dan nog eens zowat: oestrogeenproductie bepaalt bij een vrouw ook de grootte van haar borsten en billen; op diezelfde wijze zullen mannen met veel testosteron grotere ballen hebben voor sterker zaad, maar helaas ook vroeg in hun leven hun (wilde) haren verliezen.

   Vrouwen checken dus indirect heus wel de grootte van ‘s mans testikels, al hebben ze daar geen meetlint, maar hun gezonde verstand en intuïtie bij nodig.

   Groet, Dirkje

     /   Reply  / 
 2. renzo

  wat zijn vrouwen toch slim dirkje. En ze selecteren ook allemaal zooooo ontzettend goed, vind je ook niet?

  Wist je al dat de meeste vrouwen gewoon zaad ontvangen van hun vaste partner? dat ontkracht aardig je verhaal… maar ik ken die ‘wetenschappelijke’ theorieen hoor.

  Dat vrouwen selecteren hoef je me niet uit leggen. Het gaat vrouwen om zaken als geld en status. ze checken geen ballen direct, om de simpele reden dat je die niet kunt zien.

  Ik vind je toon geestig. Je ergert je duidelijk aan me, in al je reactie op blog.nl. Speelt soms op de persoon, ook lekker sterk enzo

  Dag! ;-)

    /   Reply  / 
 3. renzo

  hier is allemaal nog veel meer over te zeggen (Multatuli). vandaar dat ik het allemaal nogal simplistisch vindt. Ook jouw toon. Hah!

    /   Reply  / 
  1. Dirkje van Bennekom Auteur

   Renzo.

   Doe niet zo zurig. We proberen op dit blog de boel te duiden en zeker niet om het mensen nog lastiger te maken.

   Het hele mannen-vrouwen-gebeuren blijft toch ook een leuk circus om naar te kijken. Het circus des levens. Als jij daarover cynisch wilt worden is dat jouw keuze, maar dan zit je bij relatie.blog op de verkeerde plek.

   Ik wens je veel liefde, daar word je zoet van!
   Dirkje

     /   Reply  / 
 4. Jo

  vraag . Zijn of is er iets zoals een BH om dat ze zo zwaar worden .

    /   Reply  / 
 5. renzo

  haha wat een drukte Dirkje. Ik begrijp dat we het met jou eens moeten zijn en vooral geen vragen mogen zetten bij ‘ wetenschappelijk’ onderzoek. Interessant hoor, zo’n blog, waar ja en amen knikken mag Woehaaaa. IK lach en ik ben niet cynisch.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>