Paren met kinderwens: hup, hup, nu aan de slag!

AnneGeddes_Een kind dat in de zomer verwekt is, komt het gezondste ter wereld.

Er is minder kans op een vroeggeboorte en ook het geboortegwicht is meestal dik in orde.

Dat wil zeggen voor alle stellen met kinderwens: hup hup, aan het werk!

Dat blijk uit onderzoek van de Universiteit van Princeton onder 1.435.213 baby’s die werden geboren tussen 1994 en 2006, waarover is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Als vrouwen tussen juni en augustus in verwachting raken, lopen ze minder risico op een vroeggeboorte. Hun baby’s zijn bij de bevalling gemiddeld 8 gram zwaarder dan kinderen die in andere maanden zijn verwekt.

Daarmee zijn de vooruitzichten van de baby’s op een goede gezondheid ook beter. Een laag geboortegewicht hangt samen met een zwakker immuunsysteem, minder gezichtsvermogen en een langzamere ontwikkeling van de hersenen.

Kinderen die tussen januari en mei zijn verwekt, lopen een groter risico om voortijdig te worden geboren. Als vrouwen in mei zwanger raken, is er zelfs 10% meer risico op een vroeggeboorte dan wanneer ze een paar maanden later in de zomer zwanger raken.

De wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met jaarlijkse griepepidemieën in de winter. Vrouwen die in mei zwanger raken, bereiken het derde trimester van hun zwangerschap in de maanden waarin vaak griep heerst.

Hoofdonderzoekster Janet Currie is dan ook voorstander van vaccineren. “Ik denk dat deze studie bewijst dat zwangere vrouwen een griepinenting moeten krijgen”, verklaart ze op ScienceNow.

De griep kan echter niet alle verschillen tussen het gewicht en de draagtijd van baby’s uit verschillende seizoenen verklaren. Mogelijk spelen ook factoren als voeding en zonlicht (vitamine D) een rol.

Lees ook:Word maar lekker zwanger in deze decembermaand!
Lees ook:Vrouwen met een hond in huis baren gezondere kinderen
Lees ook:Eerst huisje-baantje-babietje en dan pas een boterbrief
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes
Lees ook:In 2050 heeft niemand nog seks voor een baby

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>