Nat zoenen versterkt het immuunsysteem (ook van jullie toekomstige baby!)

Met tongzoenen proeven we letterlijk en figuurlijk wat voor vlees we in de kuip hebben.

En met dat speeksel uitwisselen, delen we natuurlijk ook onze bacteriën, virussen en schimmels met elkaar.

Dat klinkt vies, maar is uitermate goed voor ons immuunsysteem………….

Vooral zwangere vrouwen doen er volgens wetenschappers goed aan om te zoenen. “Kussen helpt vrouwen immuun te worden voor het cytomegalovirus. Dat is een onschuldig virus voor volwassenen, maar kan wel ernstige schade toebrengen aan een foetus in de baarmoeder”, aldus medisch expert dr. Colin Hendrie.

“Het virus wordt overdragen door mond-op-mond contact en het uitwisselen van speeksel, zeker wanneer de speekselstroom van de man naar de vrouw gaat,’ weet hij. Daaruit volgt dat hoe langer een vrouw dezelfde persoon kust, hoe groter de kans is dat ze immuun is voor het virus wanneer zij zwanger wordt.

Toch gelooft niet iedereen dat het uitwisselen van bacteriën het eerste, evolutionaire doel was van kussen. “Die uitwisseling is slechts een bijproduct, niet het initiële doel”, volgens dr. Tierno. De gewoonte vloeit voort uit de manier waarop ouders hun baby’s vroeger voedden. “Kijk maar naar vogels, die voederen hun kleintjes nog steeds met de mond”, zegt hij. “En dat gaat onvermijdelijk gepaard met de overdracht van bacteriën.”

Maar echt bang hoeven we daar volgens de wetenschapper niet voor te zijn. Slechts 1% van de overgedragen stoffen is een ziekteverwekker. Toch moeten geliefden in sommige gevallen wel oppassen. Keelonstekingen en herpes worden bijvoorbeeld gemakkelijk oraal uitgewisseld.

Lees ook:De helft van de wereld vindt zoenen smerig
Lees ook:Philemafobie: allesoverheersende angst om te zoenen
Lees ook:Geen seks, geen zoenen en geen handenschudden in Liberia vanwege Ebola
Lees ook:Zoen-alert: babies kunnen dood gaan aan een herpes-infectie
Lees ook:Mannen tongzoenen omdat ze seks willen, vrouwen om te ‘proeven’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>