Als je níet rouwt na echtscheiding, kan dat funest zijn

Mannen gaan lullen met mekaar en vrouwen ook. Mannen gaan ‘zuipen en op de vrouwen kruipen’ en vrouwen gaan met dozen tissues en lange gesprekken in de weer. Mannen zijn vaak veel sneller over een scheiding heen dan vrouwen, schrijft dr Jill P. Weber Ph.D..op Psychology Today.

Maar dat is buitenkant, want zij stoppen de narigheid weg en willen z.s.m. weer over tot de orde van de dag. Bijvoorbeeld door heel snel weer een relatie te beginnen die erg lijkt op die waar net een eind aan kwam. Oftewel: mannen verwerken het niet echt en leren er ook niet van.

Vrouwen voelen vaak veel meer van de scheiding, ook als ze zelf de knoop doorhakten en zelfs als de slechte herinneringen de boventoon voeren. En dat is goed, aldus Dr. Weber. Je hebt lang veel gedeeld met iemand om wie je veel gaf en die is nu uit je leven verdwenen.

“Rouw is een natuurlijk en essentiëel onderdeel van het loslaten van een partner. Als we onszelf niet toestaan de pijn te voelen vanwege de afwezigheid van de persoon die we liefhadden, dan ontkennen we, negeren we, ja onderdrukken we de ware gevoelens. Dat geeft geestelijke schade.”

Alle rouw over verlies gaat door fasen, ooit door Elisabeth Kübler-Ross als volgt geanalyseerd:
1. Schok: ‘Kan niet waar zijn’
2. Ontkenning: ‘Dit gebeurt mij niet’
3. Woede: ‘Waarom ik?’
4. Marchanderen: ‘Ik beloof een beter mens te worden, als……’
5. Verdriet / Depressie: ‘Ik geef het op’
6. Aanvaarding: ‘Ik pak de draad weer op’
7. Integratie: ‘Het krijgt een plek in m’n hernieuwde leven’

Tenslotte zegt Dr. Weber: “Als het je dwars zit dat je nu nog verdriet hebt van die man of die vrouw: weet dan dat je daar doorheen moet om bij iets positiefs uit te komen.”

Lees ook:Gebroken hart is ‘fijn voor de lijn’
Lees ook:Grote mensen over de echtscheiding van hun ouders
Lees ook:Alle vragen die je ooit nog aan je ex stellen wou….
Lees ook:Vergrendel je liefde met een hangslot in het Amstelpark
Lees ook:Weduwnaars kunnen het beste binnen 5 jaar hertrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>