Van scheiden wordt eigenlijk niemand gelukkig.

Scheiden Wegen

Eenderde van alle huwelijken sneuvelt. Maar in plaats van daarna weer gelukkig te worden als single of met een nieuwe partner, worden velen er juist ongelukkiger van, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Daarover schrijft Psychologie Magazine.

Zo blijkt ook uit een studie van de Amerikaanse sociologe Linda Waite onder 645 koppels die ‘ongelukkig’ waren in hun relatie. Na 5 jaar keek ze hoe het hun was vergaan. Tweederde van de stellen die toch bij elkaar bleven, waren weer helemaal happy met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80% viel 5 jaar verder in de categorie ‘gelukkig getrouwd’.

Gescheiden mensen, zelfs als ze hertrouwen, zijn over het algemeen minder gelukkig en ongezonder dan degenen die bij hun eerste partner blijven. Onderzoeker Paul Amato volgde 5 jaar lang een groot aantal stellen. Van degenen die uit elkaar gingen werden alleen degenen met hele heftige relatieproblemen iets gelukkiger. Maar degenen die een middelmatige relatie beëindigden, omdat ze op zoek waren naar iets beters voelden zich een stuk ellendiger 5 jaar na dato.

Onderzoeker Amato ziet vooral onze grote verwachtingen als oorzaak. Paren uit de jaren ’50 en ’60 trouwden omdat het hun een stabiele thuishaven gaf, economische zekerheid en de mogelijkheid om een gezin te stichten. Tegenwoordig willen partners meer gevoelswaarde: ze verwachten dat het huwelijk een diepe bron van liefde en emotionele voldoening zal zijn.En als dat dan tegenvalt…..

Kinderen zijn hoe dan ook de dupe bij scheiding. Ze begrijpen het als er heftige ruzies zijn, maar bij een scheiding na een middelmatig huwelijk gaan kinderen erop achteruit. Ze hadden immers een redelijk stabiel gezinsleven. Het is dan ook een hardnekkig misverstand dat kinderen beter worden van een scheiding omdat hun ouders zich er prettiger door gaan voelen. Ten eerste blijken vader en moeder er helemaal niet zo van op te knappen en ten tweede hebben kinderen veel minder last van een ongelukkig huwelijk dan de ouders zelf. En van een scheiding hebben ze per definitie last.

Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:In een goed huwelijk gaat je figuur naar de Filistijnen
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies
Lees ook:Bij een matig huwelijk maakt blijven gelukkiger dan scheiden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>