Als je nu trouwt, is het risico dat je huwelijk strandt 40%

Het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding is het afgelopen decennium flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met 35.409 scheidingen was 2014 een recordjaar. In 2015 waren dat er ruim 1100 minder. De piek in 2014 was mogelijk het gevolg van een opleving in de economie. Doordat er minder huizen ‘onder water stonden’ en dus onverkoopbaar waren, ervoeren meer paren de gelegenheid om uit elkaar te gaan.

Maar de cijfers en de stijgingen zijn onverbiddelijk. In 2005 stapten 33,4% stellen naar de rechter om hun huwelijk te laten ontbinden. In 2015 was dat gestegen naar 39,6%.

“Als je nu trouwt, is de kans dat je huwelijk niet slaagt bijna 40%”, aldus onderzoeker Dick ter Steege van het CBS.

Het aandeel echtscheidingen lag in 1971 op slechts 12%. Ook maken vrouwen op steeds jongere leeftijd een relatiebreuk of scheiding mee. Voor vrouwen die tussen 1970 en 1975 zijn, had 30% op haar 35ste minstens 1 relatiebreuk achter de rug. In de meeste gevallen ging het om samenwonen.

Ter vergelijking: van de vrouwen geboren tussen 1940 en 1945 had een kleine 11% een relatiebreuk achter de rug op die leeftijd, bijna allemaal na een echtscheiding. “Een aantal jaar geleden was het misschien gebruikelijker om eerst een tijdje alleen te blijven wonen”, verklaart Ter Steege van het CBS. “Mogelijk gaan jongeren nu sneller samenwonen, omdat de woningnood hoog is.”

Lees ook:Gescheiden ouders zorgen ervoor dat hun kinderen eerder gaan samenwonen
Lees ook:Steeds meer Nederlandse mannen gaan voor buitenlandse vrouw
Lees ook:Houdbaarheidsdatum huwelijken onder de 30 is 2x zo kort
Lees ook:Aantal echtscheidingen terug op niveau van voor de crisis
Lees ook:Helft van gescheidenen vindt dat ze gefaald hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>