Ton Lankreijer overleden (1953-2016): hij dook in de (v)echtscheidingen

Journalist Ton Lankreijer overleed afgelopen woensdag tijdens zijn huwelijksreis in Frankrijk. Hij was onder meer eindredacteur bij RTL Nieuws en eindredacteur bij het tv-programma ‘Boer Zoekt Vrouw’, maar de laatste jaren richtte hij zich vooral op het schrijven van boeken over vechtscheidingen.

2 jaar geleden kwam zijn boek ‘Van Oogappel tot Twistappel’, in samenwerking met de Stichting Dwaze Vaders. En vorige maand verscheen, na een lange juridische strijd met de ex-vrouw het boek ‘Zwartboek Frank: Zelfmoord na vechtscheiding’. Daarmee hoopte hij de wetgeving in Nederland te veranderen en het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Volgens Lankreijer moet het niet nakomen van een omgangsregeling na een scheiding ook in Nederland strafbaar worden gesteld. Ton Lankreijer werd 63 jaar.

7000 x per jaar verwordt een echtscheiding tot een vechtscheiding. Iets wat de vrijdag overleden journalist Ton Lankrijer zich aantrok. Op 1 april vorig jaar krijgt hij midden in de nacht een e-mail van Frank. Hij is wanhopig omdat het hem niet lukt om na zijn scheiding een omgangsregeling met zijn dochter te krijgen. Lankreijer is op dat moment in Thailand en stuurt een korte mail terug. Tegen de tijd dat hij weer in Nederland is leeft Frank niet meer. Op het strand van Bloemendaal heeft hij een punt achter zijn leven gezet. Hij schreef:

‘Jullie hebben mij ondanks mijn moeilijke karakter altijd ondersteund. Dank je wel. Ik stap eruit. Een leven zonder het liefste meisje van de wereld heeft voor mij geen enkele waarde.’ In een allerlaatste e-mail heeft Frank Lankreijer gevraagd of hij zijn verhaal wil vertellen. En dat doet de journalist dan ook in het boek ‘Zwartboek Frank – Zelfmoord na Vechtscheiding’. Belang van het kind. EenVandaag spreekt met Lankreijer over zijn redenen om dit boek te schrijven. Hij vertelt: “Het is natuurlijk een wonderbaarlijk verhaal dat iemand die zoveel liefde heeft voor zijn kind, dit besluit neemt. Dat is paradoxaal. Het allertreurigste en dat is ook de eindconclusie van mijn boek, is dat het belang van het kind compleet ondergeschikt is geworden aan het feit dat twee volwassen mensen elkaar dood willen maken. En dat is een beeld dat ik overal zie,  ik verdiep me heel erg in deze materie. Het kind wordt vergeten. ‘In het belang van het kind’ is een holle frase geworden.”

Een vechtscheiding zoals die van Frank en zijn ex-vrouw is niet uniek in Nederland. Van de 35.000 scheidingen die vorig jaar werden uitgesproken, ging het in 7000 gevallen om een vechtscheiding, waar advocaten, mediation en hulpverleners aan te pas moeten komen. Na de scheiding groeit zo’n 20 procent van de kinderen op bij de moeder, zonder contact met de vader. Opvallend is dat 50 van de 100.000 gescheiden mannen in ons land zelfmoord plegen, bij vrouwen ligt dat aantal op 25. Onderzoek wijst uit dat de kinderen die opgroeien in een vechtscheiding later veel emotionele problemen ervaren, meer crimineel gedrag vertonen en later veel problemen ervaren in hun eigen relaties.

Ernstige problematiek dus, die minister van Justitie Van der Steur wil aanpakken met de website diorcechallenge.nl.

Lees ook:Kinderen die een advocaat nemen om hun vechtscheidende ouders aan te klagen
Lees ook:Ton van Royen terug bij SBS voor kinderen in vechtscheidingen
Lees ook:Grote mensen over de echtscheiding van hun ouders
Lees ook:Rotterdam start met de echtscheidings- APK
Lees ook:Aantal vechtscheidingen met kinderen neemt toe

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ton Lankreijer overleden (1953-2016): hij dook in de (v)echtscheidingen

 1. Scott Martens

  Een dieptriest, maar zeker niet uitzonderlijk verhaal. Als scheidingsadviseur, vader van (ook) een dochter, voorzitter van een scheidingsvereniging én kind van (ook) gescheiden ouders kan ik alleen maar beamen wat de heer Lankreijer telkens wilde uitschreeuwen. Wij als Nederlanders hebben de neiging om ons te verbergen achter wet- en regelgeving. Dit met de illusie dat dit de belangen behartigt van álle partijen. Zogenaamd belangen veilig stelt. Complete nonsens natuurlijk en een zuiver egocentrische benadering.

  Zodra de regels “tegen elkaar gebruikt worden” als bij een (v)echtscheiding, gaat het mis. Ik heb de advocaten die dit “businessmodel” (blijven) aanhangen nooit begrepen. Dat noem ik echt geen bijdrage aan de samenleving, maar een bijdrage aan vooral de eigen portemonnee. Gelukkig zijn er steeds meer advocaten die mediation doen en/of samenwerken o.b.v. “collaborative divorce”. Dan zijn partners op zijn minst “on speaking terms, krijgen zij als ouders op zijn minst hun kinderen te zien en wordt de vechtschade beperkt. Laten we ons allen daarvoor hard maken in de toekomst!

  Hoogachtend,

  Scott Martens
  Voorzitter van de Kring van Scheidingsspecialisten
  Uitgever en hoofdauteur van de “Praktijkgids (echt)scheiding”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>