Wonen in een Vinex-wijk is goed voor je huwelijk, maar verkas niet naar Amsterdam

YpenburgVinexEr zijn massa’s mensen die heel sneu idee hebben bij het idee van een Vinex-wijk. Maar het geluk zou er weleens groter kunnen zijn dan in andersoortige woonbuurten.

Stellen uit zo’n Vinex (afko van Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991) wijk gaan minder vaak uit elkaar dan koppels elders…..

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemeente Amersfoort trok in april nog aan de bel vanwege de ’massale’ scheidingen in hun nieuwbouwwijk Vathorst. Maar nu blijkt dat er in die wijk gemiddeld juist veel minder stellen uit elkaar gaan dan in de rest van de stad.

De oorzaak ligt em volgens de onderzoekers in het feit dat er veel gezinnen met kinderen wonen, die sowieso minder snel scheiden.

Socioloog Frits Spangenberg zegt daarover in De Telegraaf: “Daar wonen veel startende gezinnen die net een huis hebben gekocht en geld bijeen moeten leggen voor de hypotheek. In Vinexwijken zijn mensen met de toekomst bezig.”

Almere Poort is een uitzondering op de regel. Daar ligt het aantal scheidingen juist boven het landelijke gemiddelde. Ook onze hoofdstad heeft weinig goede invloed op relaties. Maar liefst 10% van de stellen ging daar in 2014 uit elkaar. “In Amsterdam wonen veel werkende, economisch zelfstandige vrouwen. Stellen zijn er minder vaak getrouwd, maar wonen samen. Dat brengt minder verplichtingen met zich mee. Je hebt dan alleen een verplichting naar de ander toe”, aldus CBS hoofd-demograaf Jan Latten bij RTL Nieuws.

En zoals bekend: het geloof kan een bindende factor zijn. Op het voormalige gereformeerde eiland Urk spannen ze de kroon. In 2014 ging daar minder dan 1% scheiden.

Lees ook:Als je nu trouwt, is het risico dat je huwelijk strandt 40%
Lees ook:Gebroken gezinnen blijken vaak letterlijk uit elkaar te vallen
Lees ook:‘Kloof tussen vrouwen onderling is groter dan die tussen man en vrouw’
Lees ook:1e kwartaal 2010 explosie van echtscheidingen
Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>